Дефіцит боєприпасів у ЗСУ подолають до кінця наступного року - експерт

Дефіцит боєприпасів у ЗСУ подолають до кінця наступного року - експерт

Укрінформ
Наявна проблема дефіциту боєприпасів у ЗСУ буде в цілому вирішена до кінця наступного року, а перші F-16 в українському небі можуть з'явитися ще до весни.

Як передає Укрінформ, про це експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак сказав в ефірі Українського радіо.

«Якщо оцінювати цей рік загалом, то є дуже високої інтенсивності війна на багатьох ділянках фронту, але без руху. Тому що не вистачає достатнього збройного потенціалу для великої операції з деокупації. Потрібна велика кількість ракет великої дальності та значна кількість авіації. Тоді ситуація зміниться», - наголосив експерт.

Він зазначив, що вже протягом цих двох років частина зброї і техніки, яку Україна отримує, ремонтується або біля фронту, або на ремонтних підприємствах.

«І, в принципі, ремонт – це вже елемент локалізації. Тому значна кількість операцій з ремонту і обслуговування західних озброєнь і техніки може бути виконана силами України і це буде збільшуватись. Це, звичайно, не виробництво зброї, ми її будемо отримувати ще тривалий час. Але локалізація може початись вже зараз», - зауважив Їжак.

Читайте також: Склади порожні: Шмигаль заявив про величезний дефіцит боєприпасів у світі

Водночас він відзначив, що нам допомагає ситуація багато в чому. «Ситуація така, що в Росії теж є дефіцит. Вони теж шукають, і те, що знаходять зовні, воно гіршої якості, ніж отримує Україна. Це перше. Друге. Боєприпасів потрібно менше, коли є авіація і ракети великої дальності. Їх у наших партнерів багато. Там є політичні запобіжники, але все таки Україна вже отримує. Ті ж удари по порту в Феодосії підтверджують, що така зброя є і її може бути значно більше. Тому артилерійських боєприпасів може знадобитись менше. І третє, головне. Темпи виробництва боєприпасів у наших партнерів, в ЄС і США, все ж таки швидко нарощуються, особливо в Сполучених Штатах. Тому можна сказати, що до кінця наступного року там будуть високі темпи і принаймні половина, а може і більше українських щомісячних потреб може бути задоволена. В ЄС процес повільніший, але там теж значний потенціал», - наголосив він.

Експерт переконаний, що перші F-16 в українському небі можуть з'явитися ще до весни.

Читайте також: У росії закінчуються боєприпаси, тому вона втрачає здатність наступати – розвідка Британії

«Головне те, що вони (F-16 - ред.) збільшують дальність і можуть забезпечувати коридори для проведення сухопутних операцій на сотню кілометрів, аж до Азовського моря. І друге – ці літаки захищають наше небо і розчищають його над тимчасово окупованою територією. Їх поява, звичайно, кардинально збільшить дальність операції українських сил на тимчасово окупованій території», - наголосив він.

Як повідомлялося, перша група з шести українських пілотів пройшла базову підготовку до польотів на F-16 у Великій Британії і зараз навчається керувати винищувачами у Данії.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-