На місця строковиків мають прийти мобілізовані - депутат Костенко

На місця строковиків мають прийти мобілізовані - депутат Костенко

Ексклюзив
Укрінформ
Після звільнення строковиків з військової служби на їхні місця мають прийти мобілізовані громадяни.

Про це полковник Служби безпеки України, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко (парламентська фракція «Голос») розповів в інтерв’ю Укрінформу.

За його словами, наразі строковиків планують звільняти, однак ще може щось змінитися.

«Але ми маємо зрозуміти, що на місце строковиків, оскільки Міністерство оборони України планує скасувати строкову службу, мають прийти мобілізовані. Державі потрібно буде набирати мобілізованих відповідно до кількості звільнених строковиків. Це може стати великою проблемою, бо мобілізація останнім часом суттєво сповільнилася», - додав Костенко.

Він висловив думку, що військове керівництво може зіштовхнутися з тим, що буде не бойові підрозділи поповнювати або формувати, а просто ставитиме людей на місця строковиків, які здебільшого виконували завдання з охорони об'єктів у тилових частинах.

«Нам треба буде набрати людей, щоб вони просто виконували роль строковиків, яких планують демобілізувати. Можливо, строковиків і треба звільняти, але щодо відміни строкової служби, як на мене, варто добре подумати, щоб це не стало ще одним політичним рішенням, яке матиме негативні наслідки для оборони. Звісно, питання звільнення строковиків давно назріло, вони цього потребують, але все треба зробити правильно і зрозуміло, без шкоди національній безпеці», - підкреслив секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

Читайте також: Слово «демобілізація» можемо використовувати тільки після закінчення війни - Умєров

Водночас Костенко зазначив, що механізм підписання контракту, передбачений законодавством, не користується попитом серед строковиків. «Якась частина підписала, але більшість - ні, тому що контракт зобов'язує. Якщо ти мобілізований, під час демобілізації кажеш «честь маю» і йдеш додому. Якщо ти контрактник, маєш служити до завершення строку контракту», - пояснив він.

Як повідомляв Укрінформ, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявляв, що строковики будуть демобілізовані після завершення терміну військової служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-