У Радбезі ООН відзначають погіршення гуманітарної ситуації в Україні через російську війну

У Радбезі ООН відзначають погіршення гуманітарної ситуації в Україні через російську війну

Укрінформ
З настанням зими сильний снігопад та низькі температури посилюють важку гуманітарну ситуацію по всій Україні, спричинену війною РФ, заявив у середу на засіданні Ради Безпеки помічник генсека ООН у справах Європи, Центральної Азії та Америки ООН Мирослав Єнча.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, Єнча відзначив «щоденні повідомлення про напади на критично важливі об'єкти цивільної інфраструктури України, багато з яких призвели до жертв серед цивільного населення».

За його словами, Управління Верховного комісара ООН з прав людини підтвердило, що від початку повномасштабної війни загинуло 10 065 цивільних осіб і 18 679 отримали поранення. Фактичні цифри, ймовірно, значно вищі, додав він.

За його словами, більшість жертв серед цивільного населення є наслідком обстрілів із застосуванням реактивних систем залпового вогню поблизу лінії фронту.

«Однак останнім часом почастішали напади на населені райони по всій країні», – додав Єнча, наголосивши, що 25 листопада відбулася найбільша атака безпілотників за останні місяці.

Читайте також: Штати закликають ООН забезпечити гуманітарні потреби України, що зростають

Він також зазначив, що люди гинуть через «велику присутність вибухонебезпечних залишків війни та мін», особливо в сільській місцевості. З серпня вони вбили 31 людину та поранили 98 осіб, сказав помічник генсека.

Він нагадав, що 10 млн українців були змушені покинути свої домівки, у тому числі 3,7 млн є внутрішньо переміщеними особами та понад 6,3 млн – біженцями, зареєстрованими по всьому світу.

Єнча наголосив на «довготривалій шкоді цієї руйнівної війни для цивільного населення». Зокрема, «вплив на психічне здоров'я мільйонів українців відчуватиметься протягом десятиліть».

Внаслідок бойових дій було пошкоджено та зруйновано сотні шкіл та закладів охорони здоров'я. Від початку навчального року тільки половина з 3,9 млн дітей на території, що перебуває під контролем України, відвідують школу, розповів доповідач.

«Як і минулий рік, 2023-й був руйнівним для народу України. Якщо не буде зроблено термінових кроків, щоб змінити цю траєкторію, наступний рік може виявитися ще більш непередбачуваним і руйнівним», – зазначив Єнча.

Читайте також: ООН узимку надасть допомогу 900 000 цивільних українців

У середу Рада Безпеки ООН розглядає гуманітарну ситуацію в Україні, пов’язану з останніми російськими обстрілами цивільних об’єктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-