Блокада кордону польськими перевізниками затримує військову допомогу Україні - Reuters

Блокада кордону польськими перевізниками затримує військову допомогу Україні - Reuters

Укрінформ
Благодійні організації та неурядові організації, які постачають військову допомогу Україні, зіткнулися з затримками на декілька тижнів з критично важливими поставками безпілотників, електроніки та пікапів через протести польських перевізників на кордоні.

Як передає Укрінформ, про це інформує агенція Reuters з посиланням на представників волонтерських організацій.

Зазначається, що багато допомоги, що необхідна Збройним силам України, закуповується саме цивільними організаціями та перевозяться комерційними вантажівками, яким заборонено проїжджати через блокаду.

Тарас Чмут, голова найбільшої в Україні благодійної організації з надання військової допомоги "Повернись живим", повідомив, що десятки систем нічного бачення та пікапів, а також сотні безпілотників, придбаних його організацією, застрягли на кордоні на декілька тижнів.

"Це не дуже добре, тому що вони прив'язані до проєктів, термінів та дедлайнів... Щось просувається, але повільніше, ніж раніше", – розповів Чмут.

За його словами, фонд "Повернись живим" намагається домовитися з польською владою про безперешкодне проходження їхньої допомоги, оскільки Київ не має іншого вибору, окрім як імпортувати багато необхідних речей з-за кордону.

"Пікапи усі приходять з-за кордону, комплекти нічного бачення усі приходять з-за кордону... Безпілотники FPV взагалі приходять з-за кордону, і це (протест) гальмує нашу роботу", – зазначив Чмут.

Протести на кордоні також впливають на виробників військової техніки, зазначив Віктор Долгоп'ятов, який керує некомерційним підприємством "Інженерний корпус", що виробляє різні види обладнання для ЗСУ.

"Якщо блокада триватиме, це може стати та вже стає великою проблемою", – заявив Долгоп'ятов.

За його словами, блокада кордону призвела до затримки поставок деталей для машин на його заводі, а також компонентів для блоків живлення, які використовують у двигунах безпілотників та радіостанціях.

Читайте також: Блокування кордонів з Україною увійде в історію як ганьба і зрада - польський журналіст

Далекобійники, які пропускають військові вантажі, часто не роблять цього з товарами подвійного призначення, яке потрібне для підтримки військових зусиль, наголосив він.

Зазначається, що потенційний спосіб обійти блокаду – перевозити вантажі звичайними автомобілями, а не вантажівками, але це набагато дорожче.

Читайте також: Українські активісти під парламентом Польщі просили припинити блокаду кордону

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: “Корчова - Краківець”, “Гребенне - Рава-Руська”, “Дорогуськ - Ягодин”. Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-