The Washington Post: Контрнаступ в Україні загальмував, зокрема, через недостатню забезпеченість ЗСУ

The Washington Post: Контрнаступ в Україні загальмував, зокрема, через недостатню забезпеченість ЗСУ

Укрінформ
Причини уповільнення контрнаступу України є комплексними та охоплюють як прорахунки західних союзників та українського командування, так і недостатню забезпеченість ЗСУ озброєннями, необхідними для переваги в наступі.

Про це йдеться в розгорнутій статті The Washington Post, яка зібрала оцінки офіційних представників, військових та експертів у США, Британії й Україні, передає Укрінформ.

«Українські, американські й британські військові офіцери провели вісім великих тактичних ігор, щоби скласти план кампанії», - зазначається в статті.

Однак Вашингтон прорахувався в тому, наскільки ЗСУ могли перетворитися на збройні сили західного зразка за короткий період, особливо без надання Києву військово-повітряних сил, невід’ємних для сучасних операцій.

Читайте також: Штати прагнуть дати Україні більше зброї, але потрібне рішення Конгресу - Білий дім

Представники США й України розходилися в питаннях стратегії, тактики й часу. Пентагон хотів, щоби наступ почався в середині квітня, аби не дати Росії продовжувати зміцнювати свої лінії. «Українці вагалися, наполягаючи, що вони не готові без додаткової зброї та підготовки», - зауважується в публікації.

Крім того, американське командування було впевнене, що бронетанкова атака на російські лінії була можливою з військами та озброєнням, які на той час отримала Україна. «Моделювання показало, що сили Києва в найкращому випадку могли вийти до Азовського моря та розрізати російські війська на півдні за 60-90 днів», - пише видання.

Тим часом, розвідувальне співтовариство США висловлювало більш песимістичні оцінки, ніж американські військові. У розвідці вважали, що шанси на успіх контрнаступу становлять лише 50/50, якщо враховувати багаторівневу оборону яку Росія побудувала взимку та навесні.

Читайте також: Зеленський: Війна з Росією перебуває в новій фазі на тлі наближення зими

«Із наближенням очікуваного початку наступу українське військове керівництво побоювалося, що Україна зазнає катастрофічних втрат, тоді як американські посадовці вважали, що втрати зрештою будуть вищими без вирішального наступу», - йдеться в публікації.

Видання також описує підходи до підготовки українських військових, зокрема, на літаках F-16. У цьому зв’язку газета наводить слова представника Пентагону: «Якщо провести навчання групи пілотів на F-16 за три місяці, їх би збили в перший же день, бо російська ППО в Україні дуже щільна й боєздатна». Через це було прийняте рішення забезпечити належну підготовку та розгортання інфраструктури, що, за інформацією WP, займе рік або більше.

У перші ж дні, коли почався контрнаступ, ЗСУ відчули потужність ліній оборони, які звели росіяни.

«Українські війська очікували, що будуть мінні поля, але були вражені їхньою щільністю. Земля була усіяна вибухівкою в такій кількості, що деякі (міни – ред.) були закопані одна на іншій», - пише газета. Крім того, з боку РФ було активно задіяне протитанкове озброєння, в тому числі, ракети, що уповільнило просування українських військ. До того ж, значний відсоток українських військових, залучених до контрнаступу, не мав бойового досвіду.

Читайте також: Постачання Заходом зброї Україні досі недостатнє - президент Чехії

«Майже через шість місяців від початку контрнаступу кампанія перетворилася на війну з поступовими успіхами. Вологі окопи в стилі Першої світової війни вкривають східну та південну Україну, а розвідувальні та ударні безпілотники скупчуються в небі. Москва завдає ракетних ударів по цивільних об’єктах в українських містах, тоді як Київ використовує як західні ракети, так і власну технологію, щоб завдавати ударів далеко за лінією фронту — у Москві, у Криму та на Чорному морі», - зауважує видання.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю виданню The Sun сказав, що супротив України цьогоріч пройшов не так успішно, як він сподівався. Він визнав, що відсутність прогресу на передовій збентежила деяких союзників, які сумніваються у майбутній перемозі України над російською армією.

Однак український лідер вказав на те, що відсутність прогресу на суходолі та переважання Росії у небі урівноважується успішними атаками української армії на флот РФ у Чорному морі, що, за словами Зеленського, є частиною контрнаступу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-