Іноземних послів й організації закликають допомогти звільнити українських медиків з полону РФ

Іноземних послів й організації закликають допомогти звільнити українських медиків з полону РФ

Укрінформ
Міністерство закордонних справ разом з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими та громадськими організаціями закликали іноземних послів і міжнародні організації допомогти вирішити проблему утримання в полоні українських медиків.

Про це йшлося під час брифінгу в зовнішньополітичному відомстві, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС

Зазначається, що директорка Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова звернула увагу на те, що медичний персонал користується особливим статусом відповідно до положень Женевських конвенцій. 

«Росія порушує свої зобов’язання за міжнародним гуманітарним правом безпідставно тримаючи в полоні український медичний персонал, який може бути затриманий лише для надання медичної допомоги українським військовополоненим і повинен бути звільнений, щойно їхня допомога не потрібна», - акцентувала Золотарьова.

Представники громадської організації «Військові медики України» повідомили, що на даний час у полоні Російської Федерації перебуває близько 500 медиків, однак РФ відмовляється офіційно визнати факти захоплення їх у полон та не підтверджує їхнього перебування у неволі.

Фото: МЗС
Фото: МЗС
Читайте також: Уряд спростив призначення соціальних стипендій українцям, які перебували в полоні

Представник громадської організації «Лікарі за права людини» наголосила, що від початку повномасштабного вторгнення Росії зафіксовано понад 1000 атак на заклади охорони здоров’я. В результаті цих атак було вбито 148 цивільних медичних працівників.

Під час заходу військові медики, які пройшли крізь пекло російського полону, надали усні свідчення про випадки вбивств, катувань та інших форм нелюдського поводження, яким систематично піддаються військовополонені та медичний персонал України зі сторони Росії.

Учасники заходу закликали присутніх іноземних послів та представників міжнародних організацій в Україні з проханням звернутися до РФ з вимогою щодо дотримання норм Женевських конвенцій, надання доступу до місць утримання полонених медиків та допомоги родинам знайти їхніх близьких.

Українська громадянська спільнота закликала активно протидіяти атакам на систему охорони здоров’я України та забезпечити притягнення Російської Федерації до відповідальності за порушення міжнародного гуманітарного права.

Читайте також: РФ призупинила обміни полоненими, намагаючись вплинути на українське суспільство - Коордштаб

Як повідомляв Укрінформ, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко заявив, що Росія призупинила обміни полоненими, намагаючись цим вплинути на суспільство й створити враження, ніби українська влада не працює над цим питанням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-