Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Битва за Україну. День шістсот тридцять дев’ятий

Битва за Україну. День шістсот тридцять дев’ятий

Укрінформ
Сили оборони за добу знищили 1100 загарбників та 30 танків. 55 держав-членів ООН підписали Декларацію до дев’яностих роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тридцять дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   55 держав-членів ООН підписали Декларацію до дев’яностих роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні, ініційовану українською делегацією – Укрінформ.

-   Угруповання ХАМАС 24 листопада звільнило 25 захоплених в Ізраїлі заручників у рамках угоди про обмін та призупинення бойових дій з ізраїльським урядом - The Wall Street Journal.  Після того, як заручники повернуться в Ізраїль, ізраїльська влада звільнить групу палестинських ув’язнених, що складається з жінок і хлопців-підлітків.

***

Візит Президента Латвійської Республіки до України

-   Президент Латвії Рінкевичс приїхав в Україну з неоголошеним візитом – сайт президента України.

-   Президент України провів зустріч з президентом Латвії,  обговорили відносини України та Латвії на рівні європейських інституцій – ЗМІ.

Спільна пресконференція глав держав. Головне:

-   Президент Зеленський поставив завдання головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, міністру оборони Рустему Умєрову та іншим представникам уряду презентувати вже наступного тижня комплексний план щодо проведення мобілізації в Україні.

-   Володимир Зеленський вважає, що найближчим часом викликів щодо продовження підтримки України Нідерландами не буде.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Жахи Голодомору мають слугувати чітким нагадуванням сьогоднішнім і майбутнім поколінням про необхідність запобігання подібним звірствам і спробам використання їжі як зброї, які є одним із ключових компонентів триваючої агресії Росії проти України».

Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції: «Київ чекає від саміту ЄС «послідовності рішень», які в разі успіху допоможуть Україні мати стратегічну ясність на наступний рік і надалі з погляду макрофінансової стабільності… Йдеться, зокрема, про рішення щодо надання 50 млрд євро впродовж 4 років. Якщо це буде схвалено, це надасть дуже позитивного духу майбутнім рішенням у Конгресі США щодо фінансової підтримки. Це дуже взаємопов’язані речі – європейська позиція вплине на американську підтримку»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Нічними вибухами у місті Джанкой у тимчасово окупованому Криму було уражено військові частину росіян, а також ППО, РЛС та особовий склад загарбників - Телеграм-канал "Крымские партизаны". Офіційної інформації поки немає.

-   Українські прикордонники просунулись в глибину оборони та зайняли передові позиції ворога на Сватівському напрямку – ДПСУ.

-   Росіяни не здобули успіхів на Бахмутському та Лимано-Куп’янському напрямках – Володимир Фітьо, начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ. 165 російських солдатів було ліквідовано і знищено 57 зразків військової техніки.

-   За добу в операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" українські захисники знищили близько 700 окупантів і ЗРК Бук-М1 - Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ  "Таврія"

-   Вночі 24 листопада російська ППО нібито збила над окупованим Кримом 13 безпілотників і ще три – над Волгоградською областю - російське Міноборони.

-   10 листопада, ймовірно, понад 70 російських військових загинули внаслідок удару по колоні вантажівок. Це сталося у селі Гладківка Херсонської області, що за 23 км від лінії фронту – розвідка Британії.

-   У ніч на 24 листопада сили протиповітряної оборони знищили усі три ударні БпЛА типу «Shahed» - Повітряні Сили ЗСУ.

***

-   Поліція назвала імена підозрюваних у вбивстві письменника Володимира Вакуленка та ще чотирьох цивільних чоловіків під час окупації села Капитолівка Ізюмського району, це Владислав Нескородьєв і Сергій Удоденко з Луганська, які вже мали судимості за крадіжки та злочини, пов’язані з наркотиками - Сергій Болвінов, заступник начальника ГУ Нацполіції в Харківській області - керівник слідчого управління

-   На Донеччині від початку повномасштабного вторгнення Росії пошкоджені або знищені 318 підприємств у галузі АПК, загальна сума збитків перевищила ₴1 мільярд - Олена Рибакова, заступниця директора Департаменту АПР та ЗВ Донецької ОВА

-   Україна наразі вже сформувала змішані медкомісії для обміну полоненими, але для того, щоб цей механізм запрацював, їх має створити і російська сторона - Офісу омбудсмана України.

-   Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Донецької та Херсонської областей 3 людини загинуло, 12 отримали поранення – дані ОВА.

-   В Україні станом на ранок 24 листопада внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 510 дітей, ще 1148 дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, обговорили питання мобілізації, демобілізації, роботи територіальних центрів комплектування, ВЛК, ротації і строковики.

-   Строковики будуть демобілізовані після закінчення терміну служби, а ті, в яких закінчився термін служби, але вони бажають залишитися, можуть зробити це, уклавши контракт – Олексій Данілов, Секретар РНБО.

***

Візит прем’єр-міністра Литви до України

-   Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте сьогодні прибула з візитом до Києва – Укрінформ. На початку візиту Інгріда Шимоніте вшанувала пам’ять українських захисників, які загинули у розв’язаній Москвою війні.

-   Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив із главою уряду Литви Інгрідою Шимоніте зміцнення оборонних можливостей України, зокрема посилення протиповітряної оборони – сайт Уряду. Україна і Литва підписали спільну заяву про продовження співпраці у відновленні.

***

-   24 листопада у Луцьк, вперше приїхала перша леді Польщі Агата Корнгаузер-Дуда. Про мету візиту першої леді Польщі поки що не повідомляють - Ігор Поліщук, міський голова Луцька

-   Міністр оборони України Рустем Умєров зустрівся з українськими виробниками озброєння та військової техніки та наголосив, що забезпечення ЗСУ озброєнням вітчизняного виробництва є пріоритетом для Міноборони – МОУ.

-   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з делегацією Світового Конгресу Українців на чолі з президентом Павлом Ґродом і подякував керівництву СКУ за значний внесок у підтримку Збройних Сил України – МЗС. Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук теж провів зустріч із делегацією Світового конгресу українців.

-   Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури розпочало збір даних для евакуації водіїв, заблокованих на польсько-українському кордоні - Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури

-   Перехід церков на юліанський календар є добровільним, і те, що певні парафії і монастирі залишаються на старому стилі, не має бути приводом для суперечок - Георгій Коваленко, священник Православної церкви України

-   Станом на ранок 24 листопада в Україні через сильні пориви вітру 158 населених пунктів залишилися без електропостачання – Міненерго.

-   На випадок відключення електроенергії ПАТ "Укрнафта" забезпечило автономними джерелами живлення 290 автозаправних комплексів – сайт компанії.

-   Столичний суд визнав актора Остапа Ступку винним у скоєнні ДТП в нетверезому стані та призначив покарання у вигляді обмеження волі на 3 роки з позбавленням права керування на 8 років - пресслужба Київської міської прокуратури. Вирок в апеляційному порядку буде оскаржувати прокуратура з підстав неправильного застосування закону і через м’якість призначеного покарання

***

-   Попри російську агресію, за даними на листопад 2023 року, Україна залишається на третій позиції серед найбільших постачальників сільськогосподарської продукції до ЄС, поступаючись лише Бразилії та Великій Британії - звіт Єврокомісії.

-   Чорноморським гуманітарним коридором, безпеку якого забезпечують Військово-морські сили ЗСУ, станом на 24 листопада вже пройшли 153 цивільні судна із продовольством - Бріджит Брінк, посол США в Україні

-   За попередніми оцінками Мінекономіки, ВВП у жовтні виріс на 10,5% завдяки гарному врожаю та стабільній роботі морського коридору - пресслужба Мінекономіки.

-   Кабінет міністрів України ухвалив рішення, яке дозволить залучити грант від Німеччини на суму майже 2 млрд грн. - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. Ці кошти допомагають уряду продовжувати фінансувати одну з найуспішніших програм підтримки бізнесу — «5-7-9».

-   Польські перевізники блокуватимуть пункт пропуску «Медика - Шегині» до 26 листопада – ДПСУ. Станом на ранок українсько-словацький кордон розблокований, вантажівки пропускають у штатному режимі.

-   Українські аграрії станом на 24 листопада 2023 року зібрали 75,7 млн т нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагрополітики. Збір зернових та зернобобових культур проведено на площі 10,237 млн га при врожайності 53,8 ц/га. Загалом вже намолочено понад 55,53 млн т зерна.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Росія має негайно вивести свої війська, техніку, обладнання та інший персонал із незаконно захопленої Запорізької АЕС, а повний контроль над станцією має бути повернутий компетентному українському персоналу - заява ЄС.

-   Протягом доби із сектору Гази до Єгипту виведено 8 громадян України, а 26 українців доставлено з Єгипту до Молдови – МЗС України.

-   Німеччина взимку розгорне додаткову систему протиповітряної оборони Patriot в Україні на додачу до IRIS-T - Мартін Єгер, німецький посол в Україні.

-   Канада передасть Україні понад 11 тисяч штурмових гвинтівок і набої до них - Джастін Трюдо, прем’єр Канади

-   Фінляндія виділить 3 мільйони євро додаткової підтримки для покращення продовольчої безпеки в Україні. Зокрема кошти будуть спрямовані на підтримку експорту зерна і на допомогу в розмінуванні сіл - МЗС Фінляндії

-   НАТО попередило країни-члени Альянсу, що надмірна бюрократія заважає пересуванню військ  Європою, і ця проблема може призвести до значних затримок у разі виникнення конфлікту з Росією - Александр Соллфранк, начальник логістичного командування НАТО.

-   Канадська провінція Острів Принца Едварда визнала Голодомор актом геноциду українців, ставши останньою провінцією з усіх десяти, які це зробили – Укрінформ.

-   У Чехії та Словаччині у рамках ініціативи «Подарунок для Путіна» за тиждень зібрали 400 000 євро на закупівлю гелікоптера Black Hawk для Головного управління розвідки Міністерства оборони України - ГУР МО

-   Банки Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) посилили контроль над російськими компаніями, які базуються в країні, через тиск з боку США щодо боротьби з ухиленням від санкцій - Bloomberg

-   Американські сили в Іраку та Сирії у четвер, 23 листопада, чотири рази були атаковані ракетами та безпілотниками – Reuters.

-   Ірландська поліція повідомила про затримання 34 людей після масових заворушень у Дубліні, що сталися напередодні після нападу озброєного ножом чоловіка, внаслідок якого постраждало троє дітей - Sky news.

-   Три великі грецькі судноплавні компанії Minerva Marine, Thenamaris і TMS Tankers припинили транспортування російської нафти в останні тижні, щоб уникнути санкцій США – Reuters.

ВОРОГ

-   Російські та китайські бізнесмени з урядовими зв'язками у жовтні таємно обговорювали плани будівництва підводного тунелю, який з'єднає Росію з окупованим українським Кримом та задля цього створили "консорціум" - The Washington Post.

-   Речниця МЗС Росії Захарова обіцяє відповісти Молдові через її приєднання до чотирьох пакетів санкцій Європейського Союзу проти Москви – росЗМІ.

-   Уночі 24 листопада в Люблінському районі Москви горіла електропідстанція "Чагіно" - МНС РФ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-