Більш як пів сотні держав в ООН підтримали Декларацію до 90-х роковин Голодомору

Більш як пів сотні держав в ООН підтримали Декларацію до 90-х роковин Голодомору

Укрінформ
55 держав-членів ООН підписали Декларацію до дев’яностих роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні, ініційовану українською делегацією.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, в документі наголошується, що «Голодомор є національною трагедією українського народу, яка забрала мільйони невинних життів і була спричинена жорстокими діями та політикою тоталітарного режиму».

«Трагедія Голодомору має слугувати для нинішнього і прийдешніх поколінь нагадуванням про необхідність безумовного дотримання прав людини, включаючи право на життя, з тим, щоб запобігти повторенню подібних трагедій, а також не допустити використання голоду цивільного населення як методу ведення війни, зокрема шляхом порушення виробництва та ланцюгів постачання, що посилює глобальну продовольчу нестабільність, особливо для найуразливіших верств населення», - підкреслюється у декларації.

Декларація закликає вшанувати пам'ять жертв «штучно викликаного смертельного голоду, який забрав життя мільйонів українців, включаючи представників інших національностей, які тоді проживали в Україні», засуджує жорстоку політику сталінського режиму, підтверджує зобов'язання всіх держав-членів щодо подолання голоду, закріплене в рішеннях Генасамблеї ООН у вересні 2023 року.

Читайте також: Карандєєв: Та частина світу, яка не визнає Голодомор, є пасивним пособником РФ

Декларацію підписали, зокрема, країни Євросоюзу, Азербайджан, Австралія, Боснія і Герцеговина, Гватемала, Чилі, Японія, Південна Корея, Велика Британія, США, Уругвай, Коста-Рика, Маршаллові острови та Палау.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила заяву у зв’язку з 90-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні і знову закликала міжнародні організації та парламенти держав світу визнати його геноцидом українського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-