Росіяни накопичили 950 ракет та втричі більше дронів, аніж минулої зими - експерт

Росіяни накопичили 950 ракет та втричі більше дронів, аніж минулої зими - експерт

Укрінформ
Етап масованих атак по Україні ще попереду, адже ворог накопичив 950 ракет різних типів та виготовив втричі більше безпілотників, ніж минулої зими.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі Українського радіо висловив політолог, експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков.

За його словами, зараз росіяни розвідують і сканують українські ППО і ПРО, вишукують слабкі місця і уточнюють координати критичної інфраструктури за допомогою своєї агентури та безпілотників. Однак Україна все літо проводила роботи щодо захисту трансформаторних підстанцій та постійно нарощує зі свого боку можливості атак на російську інфраструктуру на відстань навіть до 1000 км.

"Відповіді РФ потрібно робити за умови, якщо засобів у нас буде більше. А їх ми сподіваємося отримати навесні (від міжнародних партнерів – ред.). Їх краще використовувати проти об'єктів військової інфраструктури. Ми маємо безпілотники та крилаті ракети. Вражаємо практично все SCALPами, Storm Shadow до 300 км, потенційними Taurus до 500 км. Маємо навіть опрацьовані алгоритми, яким чином обходити ППО і ПРО ворога. Росіяни ж зі свого боку заявляють, що збивають більше БПЛА, ніж ми запускаємо їхньою територією, що свідчить про брехню ворога та пропаганду. Українські безпілотники майже непомітні. Але їх поки замало", – сказав експерт.

Кочетков стверджує, що цифри у 800 накопичених ракет Росією, які озвучила речниця Оперативного командування "Південь" Наталя Гуменюк, є приблизними. За його підрахунками, РФ має десь 950 ракет різних типів, але ворог не всі їх може використати, бо повинен мати і стратегічний запас. "Є приблизно 300 ракет С-300, С-400. Їх стільки, скільки було і минулої зими. А от модернізованих "Шахедів", яких засікти і вразити стало значно складніше – вдвічі-втричі більше", – додав він. Тому Україні потрібні системи, які впливають на ці "Шахеди", говорить експерт: "Вони орієнтуються по системах GPS. Є системи, які зміщують ці координати. Такі системи є у нас як західного виробництва, так і наші українські розробки. Але війна – це масовість".

Читайте також: Україна працює над збільшенням можливостей ППО - Президент

Кочетков нагадав, що для виготовлення ракет росіянам потрібні надійні, досконалі і сучасні чипи для систем керування збройного або космічного призначення, які витримують вібрації, перевантаження та високі температури. "А для безпілотників вимоги значно простіші. Тут потрібен будь-який побутовий чип, який є в пральній машині, холодильнику, тостері. Його можна використовувати. Яким чином заборонити постачання побутових чипів – ось тут величезна проблема. Ці безпілотники РФ здатна виготовляти сама. Деякі частини ворог отримує з Ірану", – зазначив експерт.

Він переконаний, що українські ПРО і ППО посилилися за цей час, але важливо, щоби була задіяна при полюванні на "Шахеди" сучасна система. "Ми очікуємо велику партію "Гепардів", які ефективні проти цих БПЛА. Навіть на відстані 5 км збивають навіть будь-які крилаті ракети. Німецька система Skynex, яка є у нас на озброєнні, здатна також на відстані 5 км збивати фактично все, що є. Такі системи є, але їх мало", – уточнив експерт.

Найкращим варіантом Кочетков вважає відсунути ворога якнайдалі від кордонів України: "Жодні "Залізні куполи", які прикриють прифронтові міста, технологічно створити неможливо. Нам треба дочекатися F-16".

Читайте також: Наєв перевірив бойову готовність мобільних груп ППО

Як повідомлялося, 16 листопада керівниця обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк заявила, що російські загарбники накопичили понад 800 ракет для здійснення енергетичного терору цієї зими. За її словами, у Криму у ворога розгорнуто потужний хаб військового ресурсу. Зокрема, там зосереджено ракети типу "Калібр", ракети типу "Онікс" також запускаються звідти.

Зі свого боку речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що Росія має близько850 далекобійних високоточних ракет, а минулої зими ворог вдарив по Україні тисячею.

Фото: Flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-