Росія більше не здатна використовувати Чорне море як плацдарм - Зеленський

Росія більше не здатна використовувати Чорне море як плацдарм - Зеленський

Укрінформ
Росія більше не здатна використовувати Чорне море як власний плацдарм, а Україні за допомогою партнерів вдалося перехопити ініціативу та створили такі безпекові умови, які змушують РФ тікати зі східної частини акваторії та намагатися сховати військові кораблі.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті ПАЧЕС, передає Укрінформ з посиланням на сайт Президента.

За його словами, саме на Чорному морі вперше у світі почав діяти флот морських дронів – український флот.

"Я хочу відзначити й те, що тепер – як один із головних результатів наших дій – Росія не здатна використовувати Чорне море як плацдарм для дестабілізації інших регіонів світу", - заявив Зеленський.

Відео: Офіс Президента

Президент України переконаний, що саме в Чорноморському регіоні знаходиться одна з основ глобальної безпеки, а тому співпраця країн Організації Чорноморського економічного співробітництва має тільки збільшуватися.

"Сьогодні світ уже розуміє значення нашого з вами регіону, значення Чорного моря. Саме тут – одна з основ глобальної безпеки. І саме наші народи, наших із вами країн, разом із партнерами є гарантами такої безпеки. Ми здатні додавати всьому світу стабільності та зміцнювати мир. І ми вже це робимо", - наголосив Зеленський.

Він нагадав, що одним із ключових елементів російської агресії проти міжнародного порядку, заснованого на правилах, стала агресія в Чорному морі.

"Саме тут свій військовий плацдарм у нашому Криму Росія протягом років використовувала, щоб підірвати нормальне життя різних народів", - сказав Президент.

Росія, за його словами, використовувала Чорне море і для агресії проти Грузії у 2008 році, для розпалювання війни й хаосу на Близькому Сході, зокрема на території Сирії. "Саме із захоплення Криму почалася гібридна війна проти України та всієї Європи", - зауважив він.

Читайте також: Зеленський: Це справді історичне досягнення, коли російський флот тікає з Криму

Зеленський зазначив, що 24 лютого із початком повномасштабної війни Росія спробувала перетворити наш регіон і Чорне море на зброю, і не лише проти України. Блокада портів та свідоме знищення української портової та експортної інфраструктури, за його словами, були потрібні агресору, щоб зруйнувати глобальний продовольчий ринок і тим самим спровокувати нові спалахи хаосу в різних частинах світу.

"Завдяки нашій співпраці все це зупиняється. Будь ласка, погляньте, чого ми досягли всі разом за цей час повномасштабної війни", - звернувся Президент до учасників саміту.

Він підкреслив, що співпраця між народами Чорноморського регіону за підтримки партнерів здатна повернути стабільність світовому ринку продовольства, а, отже, повернути захищеність нормального життя для десятків націй – від Марокко до Південно-Східної Азії.

"Ми змогли забезпечити такий захист західній частині Чорного моря, який зараз дозволяє працювати нашим морським експортним коридорам. Нової ваги зараз набуває і Дунайський регіон – теж критичний для глобальної безпеки", - заявив глава держави.

Він висловив вдячність усім лідерам, державам, народам, чия активність допомагає захищати міжнародний порядок і гарантує світу більше спокою та безпеки.

"І я дякую нашим сусідам у регіоні – Туреччині, Болгарії, Румунії, Молдові – за те, що ви на боці глобальної безпеки. Я впевнений, що відновлення чесного миру й демонтаж російської агресивної присутності, зокрема, в Чорному морі допоможе Грузії відновити територіальну цілісність і створить більше гарантій національній безпеці усіх держав Кавказу", - наголосив Президент.

Читайте також: Чорноморського флоту РФ не має бути в Криму - Єрмак

Він підкреслив, що від ситуації в Чорноморському регіоні та розвитку співпраці між країнами прямо залежить і можливість зростання для регіону Балкан і Балтійського моря. "Долаючи російську агресію, ми убезпечуємо всі народи Балто-Чорноморсько-Азовського простору й сусідніх регіонів", - додав глава держави.

Тож зараз, за його словами, як ніколи раніше очевидно, що наша співпраця в нашому регіоні Чорного моря має лише збільшуватися.

Як повідомлялося, Організація Чорноморського економічного співробітництва — субрегіональне об'єднання 12 країн Чорноморського регіону.

Організація була створена з метою тісного економічного співробітництва країн-учасниць, вільного пересування товарів, капіталів, послуг і робочої сили і інтеграції економік цих країн у світову економічну систему.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Організація Чорноморського економічного співробітництва заслуговує на перезапуск і значну активізацію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-