Польський Центр Лемкіна вже зібрав понад 1,5 тисячі свідчень злочинів РФ в Україні

Польський Центр Лемкіна вже зібрав понад 1,5 тисячі свідчень злочинів РФ в Україні

Укрінформ
Створений у Польщі Центр імені Рафала Лемкіна вже зібрав понад 1500 свідчень цивільних громадян про воєнні злочини Росії в Україні.

Як повідомляє Укрінформ, про це розповіла координаторка Центру Катерина Сухомлинова в інтервʼю польсько-українському виданню Sestry.

«На сьогодні зібрано близько 1500 тисяч свідчень: приблизно 800 анкет, а решта – це аудіо- і відеозаписи, інші документи. Максимальну кількість ми зібрали за перший рік, по гарячих слідах. Багато людей свідчили, що змушені були на російських блокпостах підписувати різні документи, надаючи неправдиву інформацію про українських військовослужбовців. Це вони робили, щоб вижити», - зазначила Сухомлинова.

За її словами, значну частину серед задокументованих свідчень надали маріупольці. Сама Сухомлинова перші 20 днів від початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну теж перебувала у Маріуполі, як рятувальниця та волонтерка допомагала людям.

Вона зауважила, що зараз дедалі складніше переконувати постраждалих надавати свідчення: «Публічність допомагає, бо мене знає чимало маріупольців. Тому багато людей з Маріуполя погоджується свідчити».

«Кількість цивільних полонених (українців в Росії – ред.) може сягати 25 тисяч. Масштаби трагедії, коли ми навіть не можемо ідентифікувати осіб, вражає. Якщо військових міняють десятками, то цивільних – одиниці. Є випадки, коли над цивільними більше знущаються. Інколи люди дають такі свідчення, що стає зрозуміло: дна там (у росіян – ред.) немає. Це нелюди. Як можна вбивати людей тільки за те, що вони українці? Кожна людина, яка виїжджає з окупації, каже, що не дай боже запідозрять, що ти українець», - розповіла координаторка Центру.

Читайте також: Таку зневагу до людяності важко уявити: представник США при ОБСЄ розповів про звірства росіян в Україні

Сухомлинова підкреслила, що діяльність установи підтримує Інститут Пілецького, який, зокрема, фінансував поїздки в інші країни: «Ми їздимо, розповідаємо (про російські злочини – ред.), проводимо конференції за підтримки Інституту, збираємо свідчення».

Незалежно від того, в якій країні перебуває людина, вона може надати факти. «Були випадки свідчень з окупації, але треба бути впевненими, що ніхто не почує і не відстежить», - уточнила вона.

Усі свідчення, незалежно чи це текст, аудіо чи відео, перекладаються кількома мовами, з них формується електронна база. «До цієї бази, думаю, вже наступного року будуть мати доступ науковці, правники, міжнародні комісії. За кілька років кожен зможе ознайомитися з цими матеріалами», - пояснила Сухомлинова.

Ці матеріали, на її переконання, можна буде використовувати в судових процесах: «Світу доведеться довго оцінювати масштаби трагедії в Україні. Ми ще будемо дуже довго діставати закатованих людей – з підвалів на деокупованих територіях».

Читайте також: Катування українців є організованою частиною державної політики РФ - спецдоповідачка ООН

«Люди тижнями у муках помирали під завалами зруйнованих будинків – від голоду, холоду і ран. Ти йдеш вулицею і бачиш велику кількість мертвих людей», - згадує Сухомлинова ситуацію в Маріуполі у перші 20 днів від початку широкомасштабного вторгнення Росії. Вона зазначає, що кількість загиблих та зниклих безвісти мирних громадян у місті через окупацію може сягати 100 тисяч.

Як повідомляв Укрінформ, Центр Лемкіна розпочав співпрацю з понад сотнею волонтерів і співробітників, які володіють українською та російською мовами, а також із дослідниками злочинів тоталітарних режимів ХХ століття та експертами з міжнародного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-