Катування українців є організованою частиною державної політики РФ - спецдоповідачка ООН

Катування українців є організованою частиною державної політики РФ - спецдоповідачка ООН

Укрінформ
Катування і нелюдське поводження російської влади з цивільними українцями та військовополоненими не можна оцінювати як випадковість, радше йдеться про організовану частину державної політики.

На цьому наголосила спецдоповідачка ООН з питань катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання Еліс Джил Едвардс на пресконференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Едвардс, кількість свідчень про катування та інші види нелюдського поводження з боку представників російської влади щодо цивільних осіб та військовополонених постійно збільшується.

Читайте також: Правозахисники з 2014 року зафіксували понад 50 тисяч міжнародних злочинів Росії

“На мою думку, ці жахливі дії не можуть бути оцінені як випадкові, а скоріше як організована частина державної політики.. з метою залякування, покарання або отримання інформації та зізнань. Я будую цей аналіз на масштабах звинувачень, а також на методах, цілях тортур різних форм”, – сказала вона.

Спецдоповідачка зазначила, що є свідчення про катування струмом, побиття, імітацію страт і утоплення, змушення до перебування у певних позах протягом тривалого часу, погрози зґвалтуванням чи смертю та різні так звані церемонії, які насправді є спробами принизити затриманих. Цивільні українці свідчили про утримування в тісних підвалах. Крім того, задокументовано втрату ваги одним з військовослужбовців зі 100 до 55 кілограмів за девʼять місяців полону.

Кілька постраждалих розповіли, що непритомніли від побоїв та ударів струмом, а також про втрату памʼяті внаслідок катувань.

Читайте також: Поліцейські виявили в Україні 80 російських катівень

За словами Едвардс, були зібрані свідчення жителів Маріуполя, Київської, Харківської та Херсонської областей.

Водночас спецдоповідачка привітала програми підтримки та реабілітації, запроваджені українським урядом. Вона також відзначила роботу прокуратури та неурядових організацій у спілкуванні з жертвами та розслідуванні злочинів. При цьому увагу Едвардс звернули на брак криміналістів та людей, які могли б надавати психологічну допомогу, через величезну кількість справ.

Повний звіт за підсумками візиту з детальним аналізом і рекомендаціями Едвардс оприлюднить у березні.

Читайте також: Близько 90% українських військових у полоні РФ пройшли через катування - генпрокурор

Спецдоповідачі є частиною так званих спеціальних процедур Ради з прав людини. Експерти спеціальних процедур працюють на добровільних засадах; вони не є співробітниками ООН і не отримують зарплату за свою роботу. Вони є незалежними від будь-якого уряду чи організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-