Війна в Газі не повинна послабити підтримку України - Столтенберг

Війна в Газі не повинна послабити підтримку України - Столтенберг

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що війна на Близькому Сході не повинна послабити підтримку України та наголосив на необхідності надати більше зброї нашій країні для боротьби з Росією.

Про це він сказав на 75-й сесії Північної ради в Осло (Норвегія), передає Укрінформ. 

«Війна в Газі не повинна призвести до ослаблення нашої волі та здатності підтримувати Україну. Наближається нова зима, і ми повинні очікувати нових атак на джерела енергії та іншу критичну інфраструктуру. Немає ознак того, що Росія планує мир. Навпаки, вони планують нову війну. Тому ми повинні продовжувати підтримувати Україну. Це означає більше зброї. І я кажу це тому, що хочу миру в Україні», - сказав він.

За словами генсека НАТО, президент РФ Путін може зупинити війну вже сьогодні, припинивши нападати на сусіда. Однак Україна такої можливості не має. 

«Якщо Україна перестане захищатися, вони будуть окуповані. А окупація – це не мир… Тому українці воюють. З мужністю та рішучістю. Але сміливість не зупиняє бомби. Рішучість не перехоплює ракети. Ось що робить зброя. Якісно – і у великій кількості. Танки, ППО, винищувачі та боєприпаси. Наша підтримка має значення», - наголосив він.

Читайте також: Країни НАТО будуть готові до загрози з боку Росії - Пісторіус

Столтенберг назвав повномасштабне вторгнення Росії в Україну стратегічною поразкою Кремля. «Росія програла. Вона втратила десятки тисяч солдатів. Вона втратила велику кількість військової техніки. І вона втратила політичний вплив, стає все більш ізольованою. Вторгнення в Україну – це стратегічна поразка Росії», - сказав він, додавши, що чим сильнішою буде Україна на полі бою, тим сильнішою вона буде за столом переговорів.

Він підкреслив, що усі країни НАТО згодні з тим, що Україна має стати членом НАТО. І на саміті у Вільнюсі союзники ухвалили три важливі рішення, щоб це відбулося.

«По-перше, ми видалили один із двох етапів процесу членства. Ми скасували вимогу щодо ПДЧ і таким чином зробили шлях значно коротшим. По-друге, ми створили абсолютно нову політичну платформу: Раду "Україна-НАТО", де ми зустрічаємося як рівні для консультацій, так і можемо ухвалювати рішення. І по-третє, ми ухвалили комплексний пакет, який забезпечує повну взаємодію сил України та НАТО», - сказав Столтенберг.

Він підкреслив, що інвестиції в безпеку України – це також інвестиції в безпеку союзників. «Якщо Путін переможе в Україні, це буде трагедія для українців. Але це також небезпечно для нас. Це зробить нас більш вразливими. Меседж Путіну та іншим авторитарним лідерам буде таким: якщо вони застосують військову силу, то отримають те, що хочуть», - підсумував Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг назвав три головні завдання промисловості НАТО - серед них підтримка України

Як повідомляв Укрінформ, президентка Європарламенту Роберта Мецола під час офіційного візиту до Франції заявила, що Європа не дасть Путіну зруйнувати безпеку континенту, як це він намагається зробити в Україні.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-