Підтримка України є вагомою складовою підсумкового документа саміту ЄС - США

Підтримка України є вагомою складовою підсумкового документа саміту ЄС - США

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз висловили намір надалі зміцнювати трансатлантичне партнерство та спільно вирішувати ключові виклики для глобального миру і стабільності, включаючи продовження підтримки для України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві саміту, оприлюдненій на сайті Європейської ради.

«Сполучені Штати, Європейський Союз та його країни з члени, які представляють близько 800 мільйонів громадян, об’єднані спільними цінностями та пов’язані разом найбільш динамічними в світі економічними відносинами, підтверджують зобов’язання у сфері трансатлантичного партнерства в інтересах наших народів... Разом ми працюємо для збереження миру, стабільності та заможності у регіональному вимірі та по усьому світу включаючи нашу тверду підтримку для України», - йдеться у документі. 

Читайте також: Фон дер Ляєн запевнила, що події на Близькому Сході не затьмарять підтримку ЄС України

У розділі документа, що присвячений підтримці регіональної стабільності та протидії російській війні проти України сторони підтвердили, що залишаються непохитними у довгостроковій політичній, фінансовій, гуманітарній та військовій допомозі для України та її народу, мірою того, як українці захищаються проти російської злочинно та неспровокованої агресивної війни.

«Ми стоїмо разом, закликаючи Росію завершити свою жорстоку війну та вивести свої військові сили та прибічників, а також військове обладнання негайно, повністю та без умов з усієї міжнародно визнаної території України. Ми рішуче налаштовані на досягнення якомога ширшої міжнародної підтримки для ключових принципів та цілей української Формули миру», - наголошується у заяві.

Читайте також: У «Коаліції Зла» шансів немає: Байден сказав, що США готові йти до кінця

Лідери ЄС і США окремо підкреслили, що будь-які ініціативи з досягнення широкого, справедливого та тривалого миру в Україні мають ґрунтуватися на повній повазі до незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, та з дотриманням всіх цілей та принципів Хартії ООН.

«Ми будемо рішуче підтримувати Україну так довго, як це буде потрібним, щоб захистити її суверенітет та територіальну цілісність. Ми визнаємо невідкладність зусиль, щоб росія не досягла успіху у знищенні української економіки, а також інтенсифікації допомоги, яка має відповідати на найбільш пріоритетні потреби України. Як співголови, поряд з Україною, Багатосторонньої координаційної платформи донорів, ми працюємо разом з Україною, мірою того, як вона розробляє свій Український план, що пов'язаний із її Європейським шляхом, щоб включити в нього спільний пакет найближчих пріоритетних реформ в економіці, у верховенстві права та демократизації, та визначити пріоритети та добре скоординований підхід до допомоги та інвестицій для відновлення та відбудови», - йдеться у заяві саміту.

Читайте також: Білий дім подав запит до Конгресу на $106 мільярдів, з них $61,4 - для України

Сполучені Штати і ЄС також висловили намір надавати Україні фінансову допомогу для досягнення таких цілей, разом з іншими міжнародними донорами, включаючи захист, ремонт та відновлення її енергетичного сектору, відповідно до Європейських стандартів. 

«Ми визнаємо зобов’язання України та її прогрес у реформаторських зусиллях, та підкреслюємо стратегічну важливість процесу її входження до ЄС», - наголосили лідери ЄС і США.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Вашингтоні відбувається зустріч на вищому рівні між США та Європейським Союзом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-