Столтенберг: Ризик ескалації блідне у порівнянні з тим, що ми дозволимо Путіну виграти війну

Столтенберг: Ризик ескалації блідне у порівнянні з тим, що ми дозволимо Путіну виграти війну

Укрінформ
Допомога Україні сучасними озброєннями може нести в собі ризики ескалації, але вони є меншими у порівнянні з можливістю перемоги Росії у війні проти України.

Так генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відреагував в інтерв’ю німецькому виданню WELT AM SONNTAG на відмову Берліна на даний момент передати Україні крилаті ракети Taurus, передає Укрінформ.

«Я розумію занепокоєння, що наша підтримка України несе в собі ризик ескалації, але ризик блідне у порівнянні з тим, якщо ми дозволимо Путіну виграти цю війну. Якщо Путін виграє війну в Україні, він, швидше за все, знову вдасться до насильства», - сказав очільник НАТО.

Він додав, що постачання зброї – це національне питання.

Водночас політик привітав «рішучу підтримку» України з боку Німеччини, зокрема рішення ФРН посилити українське ППО ще одною системою Patriot напередодні зими, коли, за його словами, можна очікувати нових атак Росії на українську енергомережу. Протиповітряна оборона має вирішальне значення для збереження життів українців, наголосив Столтенберг.

Говорячи про контрнаступ Києва, який триває з початку червня, він зазначив, що Збройні сили України мають наступальний імпульс.

«Прогрес важливіший за швидкість. Україна рухається вперед, повільно, але впевнено», - підкреслив політик. За його оцінкою, Росія втратила військовий престиж, країна економічно слабшає та політично ізольована.

Стосовно єдності Альянсу у наданні підтримки Україні на тлі виборів у країнах-членах, Столтенберг висловив переконання, що якими б не були майбутні уряди в Братиславі та Варшаві, союзники по НАТО продовжуватимуть стояти разом.

«У наших власних інтересах підтримувати Україну, і я впевнений, що всі союзники продовжуватимуть це робити», — сказав Столтенберг.

Глава оборонного альянсу також прокоментував погрози Москви про можливе застосування тактичної ядерної зброї у війні в Україні.

Читайте також: Зброя для України є шляхом до миру - Столтенберг

«Ядерна риторика Росії абсолютно безвідповідальна, втім ризик застосування Росією ядерної зброї залишається низьким», - вважає Столтенберг.

На його думку, в Москві усвідомлюють, що ядерну війну неможливо виграти і ніколи її не можна вести. Тим не менш, Альянс продовжує уважно стежити за діяльністю Росії в цій сфері.

«НАТО є ядерним альянсом, і ядерне стримування працює протягом 75 років», - зауважив його очільник.

Як повідомлялося, наступного тижня в Брюсселі пройде чергова зустріч міністрів оборони НАТО, а також чергова зустріч у форматі «Рамштайн».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-