Офіс омбудсмена: Серед повернутих із полону чверть - зниклі безвісти за особливих обставин

Офіс омбудсмена: Серед повернутих із полону чверть - зниклі безвісти за особливих обставин

Укрінформ
З усіх осіб, які повернулися в Україну з полону, чверть становлять ті особи, яких вважали зниклими безвісти за особливих обставин.

Про це під час зустрічі в Офісі омбудсмена із рідними полонених в/ч А1556 заявив представник з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Офісу Уповноваженого ВР із прав людини.

«Кононенко розповів, що серед повернутих із полону 25% - це люди, які вважалися зниклими безвісти за особливих обставин. За його словами, навіть постійна подача списків на обмін є одним зі шляхів пошуку людей», – зазначили в установі.

Читайте також: Гаряча фаза на фронті загалом не впливає на обмін полоненими - ГУР

Під час цієї зустрічі рідним розповіли, що те, що особа вважається безвісти зниклою за особливих обставин, не перешкоджає обміну, і навели приклад із поверненням військовослужбовця, який був облікований як загиблий.

За інформацією відомства, на цій зустрічі обговорювалися і питання здачі ДНК, пришвидшення процедури пошуку військовослужбовців і підтвердження полону; співпраці України з міжнародними організаціями щодо питань військовослужбовців.

Читайте також: У Лубінця пояснили, як ідентифікувати по фото безвісти зниклого військового

Окремо в Офісі омбудсмена зазначили, що зустрічі з рідними військовополонених і зниклих безвісти проходять щотижня, і закликали їх та близьких інших оборонців України, якщо вони бажають потрапити на таку зустріч, написати колективне звернення до Офісу Уповноваженого з прав людини.

Як повідомлялося, український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що росіяни намагаються обміняти захоплених ними цивільних на військовослужбовців.

Фото: Андрій Єрмак, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-