Латвія витрачає більш як 1% ВВП на військову допомогу Україні - міністерка оборони

Латвія витрачає більш як 1% ВВП на військову допомогу Україні - міністерка оборони

Укрінформ
Латвія підтримує всі ініціативи з нарощування військової допомоги для України, і вже зараз витрачає більше 1% від національного ВВП для надання такої допомоги.

Про це в середу в іспанському місті Толедо, перед початком неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС, заявила керівниця військового відомства Латвії Інара Мурнієце (Ināra MŪRNIECE), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша військова допомога для України перевищує один відсоток від нашого ВВП. Сьогодні ми концентруємо зусилля на тренуванні українських військовослужбовців та взяли зобов’язання надати таке тренування для 3 000 українських військових у Латвії. Це велика кількість, якщо враховувати розмір моєї країни та наших Збройних сил. Ми будемо щасливими, якщо інші країни ЄС приєднаються до нас у такій роботі», - сказала Мурнієце.

Вона підтримала пропозицію щодо збільшення фінансування потреб України з ресурсів Європейського фонду миру.

Читайте також: Латвія передала Україні ще один гелікоптер Мі-17

«Ці пропозиції на столі. Латвія підтримує всі ініціативи для посилення та допомоги для України. Ми знаємо, для чого це є необхідним. Триває неймовірно жорстока війна Росії проти України. Україна захищає саме своє існування, своєї нації та своїх людей», - зауважила міністерка оборони Латвії.

Вона окремо підкреслила, що Латвія має намір взяти участь у нарощуванні спроможностей європейської оборонної промисловості та працюватиме для створення повного циклу виробництва артилерійських боєприпасів великого калібру на власній території.

«Ми дуже добре просуваємося у зміцненні та у розвитку військової промисловості в ЄС. Латвія має власні проєкти щодо виробництва боєприпасів великого калібру. Ми розпочнемо з виробництва певних компонентів для таких боєприпасів, і після цього поступово, крок за кроком, будемо просуватися до розвитку повного виробничого циклу в Латвії», - зазначила латвійська урядовиця.

Читайте також: ЄС вироблятиме більш як 1 мільйон артилерійських снарядів щороку – єврокомісар

Як повідомлялося, в Іспанії розпочалася зустріч міністрів оборони країн ЄС, головними темами якої є продовження військової допомоги для України та обговорення ситуації в країнах африканського регіону Сахель. Завтра обговорення зазначених тем та інших проблем міжнародної безпеки буде продовжено під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich), яка також відбудеться в Толедо під егідою Іспанського головування в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-