Росіяни відповіли тільки на 5-7% запитів щодо зниклих безвісти українських військових - Лубінець

Росіяни відповіли тільки на 5-7% запитів щодо зниклих безвісти українських військових - Лубінець

Укрінформ
Російська сторона відповіла тільки на 5-7% українських запитів стосовно зниклих безвісти військових.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав у Телеграмі.

За його словами, відбулася зустріч із сім’ями полонених захисників в\ч А2167. Офіс уповноваженого представляв директор Департаменту моніторингу додержання прав у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців полонених та членів їх родин – Юрій Ковбаса.

Одне з нагальних питань, яке цікавило родини українських захисників, було пов’язане з актуальністю інформації про військовослужбовців зниклих безвісти та їх ймовірне перебування в полоні.

Фото: Дмитро Лубінець, Телеграм
Фото: Дмитро Лубінець, Телеграм

Юрій Ковбаса зазначив, що близько року триває офіційне листування з російською стороною. Були досягнуті певні домовленості щодо можливості запитування та отримання інформації про військових зниклих безвісти.

За його словами, домовленості з їхньої сторони виявились пустослівними, українська сторона отримали відповідь тільки на 5-7% від усіх запитів. Однак тиск на російську сторону задля отримання необхідної інформації здійснюється постійно.

Також нагадали про Меморандум з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз Міністерства юстиції України, ціль якого верифікувати українських військових, які перебувають у полоні на території РФ.

Читайте також: Лубінець закликав світ допомогти у звільненні утримуваних Росією українських цивільних

Як зазначили в офісі уповноваженого, процедура здійснюється за певним алгоритмом. Насамперед родичі звертаються в Офіс Уповноваженого з запитами щодо військових, які зникли або перебувають у полоні.

"Ми, отримавши запити від родичів, направляємо їх до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Інститут проводить експертизу на підставі наданої інформації та надає результати експертизи. Результати експертизи можуть містити ідентифікування осіб, а також оцінку моральних збитків і психологічної шкоди внаслідок перебування в полоні", - зазначили в Офісі омбудсмена.

Як повідомляв Укрінформ, Офіс уповноваженого з питань зниклих безвісти створив алгоритм дій для спрощення процедур встановлення долі зниклих воїнів і працює над можливістю участі у процедурах впізнання членів їхніх родин.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-