Україна повільно, але впевнено звільняє власні території - заступник генсека НАТО

Україна повільно, але впевнено звільняє власні території - заступник генсека НАТО

Укрінформ
Україна досягає прогресу на полі бою, відбиває російське вторгнення і продовжує звільняти власні території від російської окупації, хай повільно, проте - напевно, і це лише підкреслює важливість надання Україні військової допомоги від союзників по Альянсу.

Про це під час віртуального звернення до учасників саміту Кримської платформи, що відбувся у Києві, заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не бачимо жодних ознак від президента Путіна, що Росія готується до миру. Російські ракети продовжують щоденно вражати цілі в Україні. Але ми бачимо, що Україна досягає прогресу, відбиваючи російське вторгнення та звільняючи більше територій. Повільно, але напевно. Тож зараз є навіть більш важливим для нас продовжувати надання військової допомоги для України. Тому що ваше посилення на полі бою є кращим шляхом, щоб посилити вас за столом переговорів з досягнення справедливого та тривалого миру», - заявив представник Альянсу.

Водночас він зауважив, що лише Україна сама може визначати, коли складатимуться передумови для мирних переговорів, і саме Україна буде визначати умови для такого миру. В цьому контексті завданням для НАТО та для всіх друзів України є продовжувати допомогу, заявив Джоане. Та ще раз нагадав: Україна може розраховувати на підтримку з боку НАТО та країн-союзниць так довго, як це буде необхідним.

Читайте також: Україна не віддасть жодних територій навіть задля вступу в НАТО - Президент

Повертаючись до рішень Вільнюського саміту НАТО, заступник генерального секретаря Альянсу зауважив, що цей форум дозволив союзникам наблизити Україну до НАТО так близько, як ніколи раніше. Зокрема союзники погодили пакет багаторічної підтримки України, який дозволить їй перейти від пост-радянських доктрин та обладнання до зброї та стандартів НАТО, та забезпечити повну взаємосумісність із військами НАТО. Ще одним важливим рішенням саміту стала відмова від етапу Плану дій щодо членства, що перетворило майбутнє входження України до НАТО в процес «одного кроку». Союзники спрямують Україні запрошення на приєднання до Альянсу, щойно всі вони погодяться, що для цього склалися належні умови.

«У Вільнюсі ми також провели інавгураційну зустріч Ради НАТО-Україна. Було честю, що президент Зеленський приєднався до нас з цієї нагоди. Україна і союзники по НАТО віднині зустрічаються як рівні для проведення кризових консультацій, і спільно приймають рішення. Союзники по НАТО також продовжують робити нові масштабні оголошення про військову підтримку. Поставки винищувачів F-16 від Нідерландів та Данії є найсвіжішим, і дуже суттєвим прикладом цього», - сказав Джоане.

Читайте також: Прем’єр Фінляндії: Місце України – на Заході, у Євросоюзі та в НАТО

Він подякував всім українцям за хоробрість, стійкість та відданість і наголосив, що підтримка Альянсом України й надалі залишатиметься непохитною.

Як повідомлялося, 23 серпня в Києві проходив третій саміт "Кримської платформи", яка є ключовим міжнародним інструментом у зусиллях із звільнення півострова від російської окупації, його відновлення та сталого розвитку у складі України.

Фото: NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-