Україна веде переговори з Францією про постачання далекобійних ракет та ППО – посол

Україна веде переговори з Францією про постачання далекобійних ракет та ППО – посол

Укрінформ
Україна наразі веде перемовини з Францією щодо постачання далекобійних ракет та засобів протиповітряної оборони, а також запчастин до вже наданої військової техніки.

Про це заявив посол України у Франції Вадим Омельченко в інтерв’ю Lb.ua, передає Укрінформ.

«Якщо говорити про стратегічні речі, щодо яких ми зараз ведемо перемовини з французами, то це далекобійні ракети та засоби протиповітряної оборони. І ще одна актуальна потреба – запчастини, бо все, що нам поставили, посилено експлуатується і зношується. Ми з Францією вже працюємо над вирішенням цієї проблеми», - сказав дипломат.

Омельченко також зауважив, що існує «постійне актуальне питання» – постачання боєприпасів 155-го калібру. За його словами, Франція узяла на себе зобов’язання постачати ці снаряди в певному ритмі.

«Ті, хто їх виробляє, працюють зараз 24/7, профільні підприємства Франції перейшли в надзвичайний режим роботи. І тут є гарна новина: французи вирішили наростити темп виготовлення і постачання утричі. Це дуже суттєво», - відзначив посол України.

Коментуючи можливість постачання Францією нових батарей SAMP/T, Омельченко зазначив, що це питання перебуває на постійному контролі керівництва обох країн, міністрів оборони та глав Генштабу.

«Думаю, в нас хороші перспективи. Усі сторони розуміють, що ці системи Україні потрібно поставити якомога швидше», - сказав він.

Дипломат також поінформував, що всі ракети SCALP, які Франція обіцяла надати в рамках першої партії, вже в Україні. За його словами, ця партія була випробувальна, снаряди непогано зарекомендували себе.

«SCALPи будуть, постачання триватиме. Головне питання цих постачань – їх ритм, а тут у французів усе дуже непогано. Узагалі якщо ви чуєте від президента Зеленського чи від президента Макрона заяву про те, що Франція ухвалила рішення на прохання української сторони надати нам якесь озброєння, то знайте – воно вже в Україні і вже працює на фронті», - резюмував посол.

Читайте також: Німецький експерт вважає за необхідне негайно передати Україні крилаті ракети

Як повідомлялося, Франція виділить Україні додатково 40 млн євро фінансової допомоги на 2023 рік.

Фото: пресслужбою Посольства України у Франції

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-