На Київщині затримали російського «крота» - хотів вступити до лав ЗСУ, щоб здавати їхні позиції

На Київщині затримали російського «крота» - хотів вступити до лав ЗСУ, щоб здавати їхні позиції

Фото
Укрінформ
Військова контррозвідка СБУ та Державне бюро розслідувань затримали на Київщині російського агента, який намагався вступити до підрозділу Десантно-штурмових військ ЗСУ для збору розвідувальних даних на користь РФ.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє в Телеграмі.

“За вказівкою агресора він мав дізнатися про місця базування тренувальних центрів українських десантників та орієнтовну кількість особового складу, який проходить навчання на полігонах”,  - ідеться в повідомленні.

Як зауважили в СБУ, в подальшому фігурант планував відбути в один з фронтових районів, щоб “зливати” росіянам геолокації бойових позицій та переміщення десантно-штурмових підрозділів ЗСУ на передовій.

Однак, співробітники СБУ своєчасно викрили зловмисника, задокументували його злочинні дії та затримали на етапі оформлення на військову службу до Сил оборони.

Зловмисником виявився житель Херсона, який на період захоплення армією РФ міста підтримав російських загарбників і запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

За це його призначили “старшим інструктором-кінологом відділу охорони” у складі окупаційної “Голопристанської виправної колонії”.

На цій “посад” колаборант займався підготовкою загонів, які конвоювали викрадених місцевих жителів до камер російської тюрми.

За наявними даними, саме тоді він потрапив у поле зору російських спецслужб, які залучили його до негласної співпраці.

Після звільнення Херсона російський поплічник отримав завдання від загарбників “залягти на дно” і згодом переїхати до Київської області.

Читайте також: На Донеччині викрили жіночу агентурну мережу, яка працювала на ФСБ і «вагнерівців»

На території столичного регіону він мав звернутися до місцевого військкомату, щоб мобілізуватися до лав ЗСУ і там приступити до виконання завдань росіян.

Наразі затриманому повідомлено про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

У СБУ повідомили, що зараз він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує до 15 років позбавлення волі.

Також вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала ще одного російського інформатора, який збирав розвідувальні дані про дислокацію та переміщення Сил оборони поблизу передової на Донеччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-