На Донеччині викрили жіночу агентурну мережу, яка працювала на ФСБ і «вагнерівців»

На Донеччині викрили жіночу агентурну мережу, яка працювала на ФСБ і «вагнерівців»

Фото
Укрінформ
У Донецькій області контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала російську агентурну мережу, членами якої були винятково жінки.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Встановлено, що зловмисниці одночасно працювали на Федеральну службу безпеки Росії та приватну військову компанію "Вагнер".

За вказівками російських загарбників жінки збирали розвідувальні дані про кількість і передислокацію військової техніки Сил оборони України на території Донецької області. Передусім вони намагалися виявити та "здати" агресору напрямки вильотів української бойової авіації, зокрема ударних гелікоптерів під Авдіївкою.

Також зловмисниць цікавили маршрути переміщення важкої бронетехніки Сил оборони з прифронтових територій на передову.

Для збору розвідувальної інформації фігурантки обходили місцевість та приховано фотографували українські об’єкти. Усі отримані відомості вони передавали за двома каналами зв’язку – російському "куратору" з ФСБ і представнику "вагнерівців". Для комунікації використовували закриті чати в одному з популярних месенджерів.

СБУ затримала трьох учасниць російської агентури під час збору ними розвідданих. Також встановлена особа резидентки (старшої) ворожого угруповання, яка на початку повномасштабного вторгнення виїхала до Росії для координації "підопічних" з території країни-агресора.

Читайте також: В Одесі затримали юриста «партії Шарія», який працював на російську розвідку

За даними слідства, усі четверо російських агенток є жительками Покровського району Донецької області. Зловмисниці були завербовані росіянами ще до 24 лютого 2022 року й донедавна перебували в "режимі очікування".

У ході обшуків за адресами проживання фігуранток виявлені мобільні телефони, використані ними в розвідувально-підривній діяльності на користь Росії.

Трьом затриманим оголошена підозра за наступними статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою), ч. 2 ст. 111 (державна зрада) та чч. 2, 3 ст. 114-2 (поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України чи інших збройних формувань України).

Підозрюваним обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Четвертій фігурантці, яка переховується від правосуддя в Росії, планується оголосити підозру.

Розслідування триває. Зловмисницям загрожує довічне ув’язнення.

Читайте також: На Миколаївщині затримали російську інформаторку, яка готувала удар під час візиту Зеленського

Як повідомляв Укрінформ, у Харкові днями викрили залізничника, який передавав росіянам дані про переміщення українських захисників та військової техніки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-