Росіяни збільшили кількість кораблів та катерів у Керченській протоці, ракетоносіїв немає

Росіяни збільшили кількість кораблів та катерів у Керченській протоці, ракетоносіїв немає

Укрінформ
У Керченській протоці російські прикордонники збільшили кількість катерів та кораблів до 14, ракетоносіїв в Чорному морі немає.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук, коментуючи ситуацію в Чорному морі.

«Слід відзначити збільшення активності саме російських прикордонників. Якщо ми зазвичай спостерігали у районі Керченської протоки роботу від 1 до 3 кораблів, то зараз їх збільшено до 14 і зараз в морі перебуває 7 катерів прикордонної служби та 7 кораблів. Тобто вони намагаються робити все для того, щоб заблокувати і забезпечити безпеку, як вони вважають, Керченської протоки. Що стосується ситуації в морі, зараз бачимо деяке зменшення – 4 одиниці в морі, ще одна одиниця в Азовському і жодного носія (крилатих ракет – ред.) не спостерігаємо», - наголосив Плетенчук.

Він нагадав, що всі кораблі, які перебувають у Керченській протоці, знаходяться там в порушення прибережного попередження щодо небезпеки судноплавства, яке було видано Україною ще 20 липня.

Читайте також: Росія вивела в Чорне море ще один ракетоносій, загальний залп - 16 «Калібрів»

«Як наслідок, ви бачили інцидент, який стався з великим десантним кораблем «Оленегорский горняк», і ми вважаємо, що це якраз наслідок порушення цього прибережного попередження. Так само хочу нагадати, що ВМС заявляють про свою непричетність до цього інциденту», - зазначив речник.

Відповідаючи на питання щодо ракетної небезпеки, він відзначив, що з моря такої загрози наразі немає, водночас на суходолі тимчасово окупованої території АР Крим є платформи таких носіїв ракет, як «Бал» та «Бастіон».

Плетенчук також зауважив, що Росія тримає свої кораблі подалі від порту в Севастополі.

«Непривітним став порт Севастополь для Чорноморського флоту. Тримаються вони в принципі трохи подалі у північно-східній частині Чорного моря. А загалом є дві бази Чорноморського флоту – це Севастополь та Новоросійськ», - нагадав речник.

Відповідаючи на питання, чи зможе російський корабель «Оленегорський горняк» повернутися в місце базування, відзначив, що це навряд чи можливо.

«Такої впевненості, що він повернеться в місце базування, яким для нього є Північний флот, у нас вже немає», - зазначив речник. Він нагадав, що корабель серед інших був заведений в акваторію Чорного моря перед початком повномасштабного вторгнення для здійснення десантної операції на південне узбережжя України. Разом з тим, завдяки ефективній роботі ВМС ЗСУ, великі десантні кораблі Російська Федерація наразі використовує в якості поромної переправи через Керченську протоку.

Читайте також: З'явились нові знімки пошкодженого дронами «Оленегорського горняка»

Як повідомлялось, у бухті Новоросійська надводний дрон пошкодив великий десантний корабель «Оленегорский горняк», де перебувало близько 100 осіб екіпажу. 5 серпня представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що з технічної точки зору найближчим часом відновити великий десантний корабель «Оленегорский горняк» для росіян буде проблематично.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-