Полонені росіяни, які скоїли особливо тяжкі злочини, обміну не підлягають - ОГП

Полонені росіяни, які скоїли особливо тяжкі злочини, обміну не підлягають - ОГП

Укрінформ
Полонені російські військовослужбовці, які скоїли особливо тяжкі злочини, мають відбувати покарання в Україні та не підлягають обміну.

Про це заявив керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора Юрій Бєлоусов у інтерв’ю "Інтерфакс-Україна", передає Укрінформ.

«Є у нас така позиція: якщо особа вчиняла особливо тяжкі злочини, то вона відбуває покарання в Україні і не підлягає обміну. Це такі наші умовні «червоні лінії». Бо якщо ми всіх будемо обмінювати, то що тоді буде зупиняти їх від скоєння воєнних злочинів? Якщо мова про вбивства, сексуальне насильство, катування, то по цих вироках будуть відбувати покарання в України», - заявив Бєлоусов.

Читайте також: Війна з Росією: Офіс генпрокурора має підтвердження про загибель 10749 цивільних українців

Відповідаючи на запитання, скільки засуджених росіян уже обміняли, він зауважив, що рахунок на одиниці, а не на десятки.

За його словами, жодні стандарти не регламентують, де після вироку утримувати російських військових. «Чітких вказівок немає. Тому все по ситуації: є такі, що тримаються в таборі, це теж фактично місце несвободи», - зазначив керівник Департаменту війни.

Він сказав, що кожен військовополонений проходить через спеціальну систему, умовний скринінг.

«Якщо ми бачимо, що є можливі ознаки причетності до воєнних злочинів, то починаємо копати глибше і з’ясовувати. Далеко не у всіх щось знаходимо. Якщо це солдат, який знаходиться на нашій території, але не грабував цивільних, не катував, не вбивав, то він тримається як військовополонений», - пояснив Бєлоусов.

Читайте також: В Україні вже зафіксували понад 71 тисячу воєнних злочинів рф

Якщо правоохоронці встановлюють, що росіянин може бути причетний до воєнного злочину, його тримають разом із військовополоненими.

«Зрозуміло, що якщо ми помістимо його в СІЗО, то життя його буде коротким», - зазначив керівник Департаменту війни.

Бєлоусов також зазначив, що в Україні немає цивільних заручників – росіян.

Читайте також: Від шойгу до кремлівських пропагандистів: у справі про злочин агресії рф - уже 642 підозрюваних

Як повідомляв Укрінформ, до Офісу омбудсмена надійшло майже 11 тисяч звернень від родичів, які розшукують своїх рідних – цивільних громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-