Треба відновити міжнародні місії для розслідування теракту в Оленівці - правозахисник

Треба відновити міжнародні місії для розслідування теракту в Оленівці - правозахисник

Укрінформ
Необхідно змусити Росію надати міжнародним розслідувачам доступ до території колонії в Оленівці, де рік тому загинули кількадесят українських військовослужбовців.

Про це заявив експерт Медійної ініціативи за права людини керуючий партнер адвокатського об'єднання “Амбрела” Андрій Яковлєв у Медіацентрі Україна - Укрінформ під час презентації розслідування про масове вбивство бійців полку “Азов” в Оленівській колонії.

“Ми знаємо, що раніше була ініційована місія ООН, але вона була припинена... Потрібно відновити міжнародні місії та примусити РФ надати доступ міжнародним розслідувачам (до Оленівки — ред.)”, - наголосив він.

Відповідаючи на запитання Укрінформу, чи могла б якась інша міжнародна організація, крім ООН, створити нову місію для розслідування теракту в Оленівці, експерт заявив: якщо говорити про юрисдикцію іншої країни, то туди можна прийти або силою (наприклад, військами), або добровільно - тобто за згодою.

Читайте також: Лубінець сподівається, що буде створена нова місія з розслідування теракту в Оленівці

“Росія згоду не дає, і це означає, що жодна міжнародна організація без згоди РФ туди доступу не матиме”, - констатував Яковлєв.

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку колонії в Оленівці, де перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників “Азовсталі”.

У січні 2023 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вирішив розформувати створену раніше місію зі встановлення фактів теракту в Оленівці через неможливість забезпечити експертам доступ до місця події.

Читайте також: Теракт в Оленівці: охорона стріляла по військових, які вирвалися з барака — розслідувачі

25 липня Верховний комісар ООН із прав людини Волкер Тюрк спростував твердження Росії про те, ніби Оленівську в’язницю обстріляли з ракетних систем HIMARS, та засудив відсутність відповідальності за вбивства українських військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-