Лубінець сподівається, що буде створена нова місія з розслідування теракту в Оленівці

Лубінець сподівається, що буде створена нова місія з розслідування теракту в Оленівці

Укрінформ
Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець висловив сподівання на те, що найближчим часом буде створена місія, яке буде ретельно розслідувати обставини теракту у Оленівці, який стався влітку минулого року.

Про це він поінформував у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Сподіваюся, що у скорім часі буде створена місія, яка ретельно розслідуватиме теракт в Оленівці. Адже від дати трагедії минув один рік, а на руках конкретних людей – кров понад 50 вбитих українських військових. Наш обов’язок – не допустити того, щоб винні уникнули покарання”, - заявив він.

Омбудсмен наголосив, що саме РФ не надає доступу до місця трагедії, зокрема й незалежним представникам ООН, що вказує на спроби приховати сліди злочину.

Читайте також: Теракт в Оленівці: охорона стріляла по військових, які вирвалися з барака — розслідувачі

Лубінець нагадав, що стаття 12 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими зазначає, що військовополонені перебувають у руках ворожої держави, а не окремих осіб чи військових частин, які взяли їх у полон. Тобто, незалежно від відповідальності, яку можуть нести окремі особи, держава, що тримає в полоні, відповідає за поводження з військовополоненими, пояснив уповноважений із прав людини.

Окремо він поінформував, що Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило, що теракт в Оленівці “не був спричинений ракетою HIMARS”, що спростовує поширені раніше пропагандистські заяви російської сторони, буцімто це Україна обстріляла колонію.

Читайте також: Напередодні теракту в Оленівці росіяни не випускали з барака людей - розслідувачі

За його словами, там зазначили, що правда щодо загибелі та поранень українських військових в Оленівці має бути відома, а винні – понести відповідальність.

“І хоч в УВКПЛ відзначають, що на даному етапі вони не можуть встановити ні конкретного джерела вибуху, ні точного напрямку, їхній офіс продовжуватиме слідкувати за цим відповідно до своїх повноважень”, - поінформував омбудсмен.

За його словами, у верховного комісара зазначили і про те, що військовополонені захищені міжнародним гуманітарним правом, а смерть або серйозні поранення військовополонених мають супроводжуватися офіційним і ретельним розслідуванням із боку держави, яка тримає осіб у полоні.

Уповноважений із прав людини висловив думку, що спроби донести світу правду і заклики щодо засудження теракту російської сторони в Оленівці – не даремні, а ця заява верховного комісара є важливою для зрушення з “точки нуль” у справі розслідування злочину!

Читайте також: Теракт в Оленівці: свідки розповіли розслідувачам про два вибухи в колонії – зовні та всередині

“Вітаю ці слова верховного комісара та зазначу, що Україна готова сприяти розслідуванню цього злочину й вкотре передати матеріали про справу в Оленівці, які вдалося зібрати”, - заявив омбудсман.

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників “Азовсталі”.

У січні 2023 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вирішив розформувати створену раніше місію зі встановлення фактів теракту в Оленівці через неможливість доставити експертів до місця події.

25 липня Верховний комісар ООН із прав людини Волкер Тюрк спростував твердження Росії про те, що Оленівську в’язницю нібито обстріляли з ракетних систем HIMARS та засудив відсутність відповідальності за вбивства українських військовополонених.

Фото: Дмитро Лубінець, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-