Битва за Україну. День п’ятсот дванадцятий

Битва за Україну. День п’ятсот дванадцятий

Укрінформ
В Міноборони попередили: з 00:00 21 липня 2023 року всі російські судна, що в акваторії Чорного моря, вважатимуться Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот дванадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Масована ракетна атака

- Сили оборони України знищили 18 ворожих повітряних цілей: 5 ракет і 13 дронів-камікадзе. Загалом ворог випустив 38 боєприпасів: 19 крилатих ракет та 19 дронів-камікадзе - Повітряні сили ЗСУ.  Під ударом російських ракет опинились Одеса та Миколаїв. Російське міноборони заявило, що удари по Одесі та Миколаєву 20 липня, внаслідок яких загинули мирні люди, були помстою за пошкодження Кримського мосту.

- Ракети "Онікс", якими Росія вночі атакувала Одесу та Миколаїв, летять на великій швидкості й малій висоті, тому протиповітряній обороні України їх важко виявляти та збивати - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

- Одеса

- 1 людина загинула, 5 людей отримали поранення,

- в середмісті, зруйновано адміністративну будівлю, інші будівлі та дитячий садок, пошкоджено будівлю консульства Китайської народної республіки.

- Миколаїв

- 2 людини загинуло, постраждало 19 осіб, серед них - п'ятеро дітей,

- пошкоджено понад 60 житлових будинків, постраждали три навчальні заклади, медустанова та адміністративна будівля.

- Чернігівщина

- атака Семенівки дронами-камікадзе типу Shahed, є влучання у житлові будинки,

- кількість потерпілих уточнюється.

- Суми

- 1 людина отримала поранення,

- ворог атакував  Суми трьома Shahed-136, є влучання у будівлю позашкільного оздоровчого закладу.

Засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу

- Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи і пов’язані з цим виклики будуть серед головних тем зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС – Укрінформ. Він додав, що відповіддю ЄС на варварські російські обстріли Одеси, в результаті яких гинуть люди, руйнується портова інфраструктура та знищуються запаси зерна, що призначені для найбільш вразливих країн світу, буде збільшення військової допомоги для України

- Відмова Росії від участі в Чорноморській зерновій ініціативі та блокування Росією транспортних шляхів у Чорному морі вимагає від країн-членів ЄС більших зусиль із забезпечення ефективного функціонування "коридорів солідарності" ЄС на кордонах з Україною для збільшення обсягів перевезень українського зернового експорту - Жозеп Боррель, високий представник ЄС

- Світова спільнота не дозволить шантажувати себе черговою блокадою експорту українського зерна, натомість посилить альтернативні способи транспортування, доки не буде вирішено питання з морським маршрутом - Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь в онлайн-режимі у засіданні Ради міністрів ЄС і закликав Євросоюз та держави ЄС терміново розширити всі наявні шляхи для українського експорту зернових – МЗС. Кулеба сказав також, що припинення блокади морських портів російськими загарбниками стане можливим, коли Україна отримає перші ескадрильї винищувачів F-16.

- Вихід Росії із Чорноморської зернової ініціативи та блокування українських портів з погрозами топити всі кораблі, які прямують туди, є ляпасом країнам Африки та всім іншим країнам, які залежать від українського зерна - Александер Шалленберг, міністр закордонних справ Австрії.

***

- Із 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками - пресслужба Міноборони.

- Україна почала застосовувати касетні боєприпаси, надані США, проти російських сил на південному сході України, намагаючись розбити добре укріплені російські позиції, які сповільнили літній наступ українських військ - The Washington Post. В українському Міноборони застосування касетних боєприпасів на даний час не підтвердили.

- Європейський Союз ухвалив рішення продовжити обмежувальні заходи проти Росії у зв’язку з її агресією проти України ще на пів року - до 31 січня 2024 року – сайт Європейської ради. Рада ЄС переглянула та продовжила дію «терористичного списку» Євросоюзу на наступні шість місяців, що включає заморожування фінансових активів та заборону на подорожі до ЄС осіб та установ, що включені до цього переліку.

ЦИТАТИ ДНЯ

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «… вже третю ніч Росія бомбардує та руйнує портову інфраструктуру в Одесі, знищує зерно. Більше 60 тис. тонн зерна були спалені. (…) Це означає, що буде нестача продовольства, нестача зерна у світі».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Відповідь України на ракетні обстріли мирних міст і вбивство цивільних одна – це збільшення кількості й масштабів ударів СОУ по окупаційним військам. Україна вже давно зібрала до купи всі "червоні лінії" Путіна, звила з них мотузку, на якій повісить російський імперський труп. Спроби залякати мають протилежний ефект і катастрофічні наслідки для РФ».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- На Бахмутському напрямку Сили оборони тримають ініціативу і тиснуть ворога по флангах, за добу ЗСУ знищили 80 та поранили 126 окупантів, знищено також 6 складів боєприпасів та ворожий БПЛА «Орлан 10» - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

- Група українських пілотів вже готується до початку навчань на винищувачах F-16, які розпочнуться наприкінці літа в Данії - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ. Після тренувань пілотів на F-16 розпочнеться навчання українських інженерів.

- Командувач Сухопутних військ ЗСУ  Олександр Сирський заявив, що хоч контрнаступ і відбувається повільніше, ніж хотілось би, але Сили оборони щоденно з боями просуваються вперед на відстань від 500 м до 1 км – ВВС

- 20 липня в районі двох аеродромів тимчасово окупованого Криму було чути вибухи - Telegram-канал Кримський вітер. Вибухи пролунали у селищі Гвардійське Сімферопольського району та  в районі військового аеродрому в Новофедорівці –неподалік Сак.

- Розвідники Національної гвардії України (НГУ) впродовж тижня виявили 464 цілі росіян, значна частина з яких була знищена - Микола Уршалович, заступник директора департаменту планування застосування Головного управління Нацгвардії

- Ситуація на кордоні з Білоруссю контрольована, РФ вивела звідти практично всі війська, які проходили там навчання - Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби України.

***

- Незаконно призначений російською владою «генеральний директор» тимчасово окупованої Запорізької АЕС Юрій Чернічук вмовляє атомників, які відмовились підписати фейкові контракти з Росатомом, запустити четвертий енергоблок. Персонал станції категорично відмовляється виконувати злочинний наказ, який є прямим порушенням ліцензії на експлуатацію, виданої Держатомрегулювання України (ДІЯРУ) – Енергоатом.

- За час повномасштабного вторгнення в Україні 63 журналісти загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи тортур - Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції.

- Внаслідок обстрілів окупантами минулої доби Херсонської, Запорізької  та Донецької областей 3 людини загинуло, 10 отримали поранення – дані ОВА.

- Окупанти вбили 494 дитини, понад 1067 завдано поранень різного ступеня тяжкості – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- МЗС України закликало партнерів всебічно підтримати ініціативу України щодо створення гуманітарного морського коридору в Чорному морі як гарантії продовольчої безпеки у світі - заява МЗС.

- До Києва прибули віцепрезидент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонелла Бассані та віцепрезидент IFC в країнах Європи, Латинської Америки та Карибського басейну Альфонсо Гарсія Мора - пресслужба СБ. Представники Світового банку зустрінуться з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем та іншими членами уряду України. Україна отримає 1,5 млрд доларів позики від Світового банку під гарантії уряду Японії.

- У Силах безпеки та оборони України запроваджено 287 стандартів НАТО, що перевищує показники деяких держав-членів Альянсу - Міністерство оборони України.

- НАК "Нафтогаз України", яка 12 квітня отримала історичну перемогу над Росією в Арбітражному трибуналі при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, анонсувала початок примусового стягнення компенсації з РФ за рахунок російського майна у різних країнах світу - Олексій Чернишов, голова правління "Нафтогазу".

- Міністерство цифрової трансформації, Міністерство освіти і науки, ГО «Mariupol Reborn» та Big City Lab підписали меморандум про запуск пілотного проєкту для п’яти типових шкіл, які реконструюють відповідно до сучасних потреб та вимог - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації.

- Національна поліція України проводить слідчі дії у справі щодо розтрати бюджетних коштів під час закупівлі квартир у Києві, у тому числі і у Київміськбуді – МВС.

***

- За даними Української зернової асоціації, Україна з 1 липня 2022 року по 30 червня 2023 року експортувала зернових та олійних культур на понад 20 млрд дол. США - УЗА.

- АБ "Укргазбанк" з моменту запуску державної програми єОселя видав понад 400 іпотечних кредитів на загальну суму понад 600 млн грн - АБ "Укргазбанк".

- Загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України повномасштабним вторгненням Росії, сягає 150 мільярдів доларів - Олена Кондратюк, заступниця Голови Верховної Ради.

- У червні загальний фонд держбюджету отримав 8,8 млрд грн податку з підакцизних товарів, що на 3% більше, ніж роком раніше - Державна податкова служба України.

- У 2022/2023 маркетинговому році Україна експортувала 147 тис. т борошна, що вдвічі більше за показник позаминулого сезону - Родіон Рибчинський, директор асоціації «Борошномели України».

- На Закарпатті з’явився новий коньячний завод. Тут виробляють унікальний продукт – коньяк та виноградний напій, виготовлений за коньячною технологією - Мирослав Білецький, заступник голови Закарпатської ОВА. Сировинною базою є виноград, який компанія вирощує на 272 гектарах закарпатських земель.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- США планують оголосити про окремий пакет військової допомоги для України на суму близько 400 мільйонів доларів – CNN.  До нового пакету допомоги увійдуть додаткові боєприпаси для комплексів ППО NASAMS та Patriot, а також снаряди для ракетних систем HIMARS. 19 липня США оголосили про пакет військової допомоги Україні загальною вартістю 1,3 мільярда доларів.

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив візит до Ісламабада – перший в історії двосторонніх відносин України та Пакістану - МЗС України. Кулеба був прийнятий прем’єр-міністром Пакистану Шахбазом Шаріфом та провів переговори із міністром закордонних справ Білавалом Бхутто Зардарі. Глави української та пакистанської дипломатій обговорили загрози глобальній продовольчій безпеці на тлі виходу РФ із Чорноморської зернової ініціативи.

Санкції

- Міністерство фінансів США і Державний департамент оголосили  про введення додаткових санкцій проти Росії, які обмежують, насамперед, її військовий потенціал, а також можливості для доходів та доступ до високих технологій.

- Канада оголосила про санкції проти 39 росіян і 25 російських організацій в рамках останнього раунду заходів, спрямованих на покарання Москви за вторгнення в Україну.

- Міністерство фінансів Великої Британії запровадило санкції проти 13 фізичних і юридичних осіб, які пов’язані з діяльністю ПВК «Вагнер» в Малі, Судані та Центральній-Африканській Республіці (ЦАР).

- Уряд Австралії запровадив нові обмежувальні заходи проти 45 фізичних і юридичних осіб Російської Федерації за війну проти України.

- Європейська комісія на сьогодні не отримувала офіційних звернень щодо продовження дії превентивних заходів проти імпорту сільськогосподарської продукції з України, які нині поширюються на п’ять країн-членів ЄС - Балаш Уйварі, речник Єврокомісії.

- Голова уряду Киргизстану Акилбек Жапаров заявив, що його країна вживе заходів, аби санкційні товари не йшли в Росію, після повідомлень про те, що США можуть ввести санкції проти цієї країни за допомогу Москві - 24.kg,

ВОРОГ

- До МЗС Росії викликали тимчасового повіреного у справах Великої Британії Тома Додда, якому повідомили про обмеження пересування співробітників британських дипмісій територією РФ, мотивуючи це нібито «ворожими діями Лондона» та «підтримкою терористичних акцій» - сайт МЗС РФ.

- Міністерство оборони Білорусі повідомило, що проведе спільні з ПВК "Вагнер" навчання на полігоні "Брестський", що поблизу кордону з Польщею – сайт відомства. У Міністерстві оборони Польщі зазначили, що стежать за ситуацією і кордони країни у безпеці.

- Росія прийняла рішення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи раніше, ніж оголосила про це, бо вважала, що ініціатива більше не відповідає її інтересам – розвідка Британії. Росія замаскувала це дезінформацією, стверджуючи, що її вихід викликаний занепокоєнням, що Україна використовує зерновий коридор у військових цілях, не надаючи доказів своїм твердженням.

- У Білорусі помітили вже дев'яту колону найманців з ПВК «Вагнер», яка складається виключно з вантажних автомобілів - Беларускі Гаюн. Деякі фури рухаються одразу з двома причепами. Більшість вантажівок - без номерних знаків.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-