Держави НАТО перед самітом поспішають узгодити формат гарантій безпеки для України - Politico

Держави НАТО перед самітом поспішають узгодити формат гарантій безпеки для України - Politico

Укрінформ
США, Великобританія, Франція і Німеччина на саміті НАТО мають намір представити формат гарантій безпеки Україні, до яких можуть долучатися інші країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що група союзників веде активні переговори, щоб устигнути в останній момент перед самітом завершити роботу над відповідною декларацією.

Чотири країни вже кілька тижнів обговорюють це питання з Києвом, а також консультуються з іншими союзниками з НАТО, ЄС і G7.

Читайте також: Кулеба поговорив з Блінкеном: Працюємо, щоб рішення саміту НАТО були виграшними для всіх

Ідея гарантій полягає у створенні «парасольки» за участю країн, готових надавати Україні постійну військову допомогу.

Багато союзників всередині Альянсу загалом погоджуються, що Україна може приєднатися до НАТО лише після закінчення війни.

Читайте також: Маємо прокласти шлях для України, щоб вона претендувала на членство в НАТО - Байден

Тому найбільші держави блоку працюють над виробленням проміжних зобов'язань у сфері безпеки, які кожна з них зможе надати Україні на цей час.

Водночас країни на східному фланзі наполягають на забезпеченні якнайшвидшого членства України в Альянсі, навіть якщо триватимуть бойові дії.

За словами офіційних осіб у Берліні, Парижі, Лондоні та Брюсселі, які говорили на умовах анонімності, західні держави мають на меті представити формат цієї «парасольки» на саміті, який розпочинається у вівторок у Вільнюсі.

Читайте також: Португалія стала 23 країною, яка підтримала членство України в НАТО - ОП

Президент США Джо Байден у понеділок зустрінеться з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком у Лондоні, де мають бути узгоджені останні деталі. З американського боку за це питання відповідає заступник міністра оборони з питань політки Пентагону Колін Каль. Ініціатива може зрештою звестися до обіцянок продовжувати надавати значну частину допомоги, яку союзники вже надають, – зброю, військову техніку, навчання, фінансування і розвіддані. Але союзники воліють запропонувати чіткіший сигнал єдності щодо України, хоча Київ навряд чи отримає тверду обіцянку стосовно членства в НАТО.

«По суті, це гарантія того, що ми ще дуже довго оснащуватимемо українські збройні сили, фінансуватимемо їх, консультуватимемо й тренуватимемо для того, аби вони були спроможні стримувати будь-яку майбутню агресію», – сказав високопоставлений дипломат НАТО.

Він зазначив, що кожна зацікавлена країна повинна буде у двосторонньому порядку визначити з Україною свої зобов'язання. «І це може бути будь-що – від протиповітряної оборони до танків і чого завгодно», – додав він.

Читайте також: Ердоган: Україна заслуговує на членство в НАТО

За словами Генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті будуть узгоджені плани з модернізації української оборони, які передбачатимуть «багаторічну програму допомоги для забезпечення повної оперативної сумісності між українськими збройними силами й НАТО».

Також має бути оголошено про створення нового формату співпраці Україна – НАТО, який відкриє обом сторонам простір для роботи над «практичною спільною діяльністю», зазначив Столтенберг.

Нагадаємо: вже 23 країни підписали спільну з Україною заяву про підтримку вступу до НАТО. Україну вже підтримали Болгарія, Бельгія, Данія, Естонія, Італія, Ісландія, Іспанія, Канада, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Чехія, Чорногорія та Швеція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-