Угорщина фактично тримає у полоні українських військових, яких їй передала РФ - Лубінець

Угорщина фактично тримає у полоні українських військових, яких їй передала РФ - Лубінець

Укрінформ
Угорщина фактично тримає у полоні українських військових, яких їй передала Росія.

Про це у телемарафоні “Єдині новини” заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

“Фактично вони знаходяться в ізоляції, у них обмежене коло спілкування, у них забрали мобільні телефони. Ми знаємо, що до деяких приїхали родичі. Знову ж таки, як відбувалося спілкування, скільки воно тривало, деталі — нам невідомо”, - зазначив омбудсман.

Читайте також: Лубінець заявив про відсутність ініціативи та не повне виконання свого мандата Червоним Хрестом

Відповідаючи на питання, що робить Україна, щоб ці військові повернулися додому, Лубінець сказав, що щодо цього питання насамперед працюють українські дипломати.

Відео: Телемарафон «Єдині новини»

“Ми дійсно намагаємося встановити контакт із вісьмома колишніми військовополоненими, громадянами України. Ми знаємо, де вони знаходяться, але не розуміємо позицію Угорщини, чому досі наших дипломатів до них не допустили. І нам невідомо, чому ці громадяни України, перебуваючи на території Угорщини, фактично перебувають у такому ж становищі, як і військовополонені”, - заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Він поінформував, що Угорщина порушила міжнародне гуманітарне право, бо не можна просто взяти і забрати військовополонених із території РФ.

Читайте також: Лубінець - про українських полонених: Угорщина порушила міжнародне гуманітарне право

“Навіть якщо у них були якісь гуманітарні причини, то у першу чергу вони мали поінформувати Україну. Друге — вони мали поінформувати МКЧХ. У мене сьогодні зранку була окрема зустріч із керівником місії МКЧХ в Україні, на якій я окремо задав питання: чи надходила інформація зі сторони Угорщини або РФ щодо передачі 11 військовополонених ЗСУ на територію Угорщини? Відповідь була, що вони про це дізналися лише з публічних каналів, коли ця інформація з'явилася у мас-медіа”, - зазначив омбудсман.

Окремо він пояснив, що військовополоненими ці особи вважаються на території, яку контролює одна із сторін міжнародного воєнного конфлікту, тобто йдеться про РФ.

“Як тільки РФ передала, навіть у порушення міжнародного гуманітарного права, їх на територію Угорщини, то автоматично юридично вони вже не вважаються військовополоненими”, - розповів Лубінець.

Читайте також: Через війну понад вісім мільйонів українців стали біженцями — Лубінець

Омбудсман заявив, що в українських військових юридичного статусу військовополонених уже немає, але по факту Угорщина ставиться до них як до військовополонених: “Тоді я не розумію, чому вони їх обмежують. Це вільні громадяни. Вони не скоїли жодних кримінальних злочинів. Чому Угорщина не допускає до них українських дипломатів — це так само нам невідомо”.

Як приклад, Уповноважений з прав людини навів ситуацію з Туреччиною, яка вийшла ініціатором повернення наших військовополонених. За його словами, представники влади цієї країни зразу поінформували Україну, і Україна була долучена до перемовин, а також уся передача українських військовослужбовців із РФ до Туреччини супроводжувалася українською стороною.

“Там, на території Туреччини, зразу надали доступ дипломатам, дали можливість зустрітися владі України. Тобто показали, що дійсно держава хвилюється за права колишніх військовополонених. Натомість Угорщина продовжує поводитися як такий підрозділ РФ, де так само тримає фактично у полоні, в обмеженому, закритому стані, наших військових без жодних пояснень”, - сказав він.

Читайте також: Налагодити комунікацію з омбудсманом Угорщини поки не вийшло - Лубінець

Відповідаючи на питання, чи відомо йому, як ці військові потрапили на територію Угорщини, омбудсман зазначив, що на цей час йому особисто невідомо про це.

“Я по цьому факту написав лист окремо до омбудсмана Угорщини і окремо до омбудсмана РФ із тим, щоб мене поінформували, яким чином — дивним чином — військовополонені ЗСУ — по повітрю, чи хто їх передавав - із території РФ опинилися на території Угорщини. І чекаю на відповідь”, - розповів Лубінець.

Як повідомлялося, 9 червня до Міністерства закордонних справ України запросили тимчасового повіреного у справах Угорщини і передали йому звернення з вимогою надати детальну інформацію про переданих Росією Будапешту українських військовополонених і невідкладно забезпечити до них доступ консула.

Читайте також: Сексуальні злочини військових РФ на окупованих територіях є системними – Лубінець

Повідомлялося також, що український уряд не був поінформований про відповідні перемовини між угорською та російською сторонами. Про те, що Росія передала Будапешту одинадцять українців угорського походження, українська сторона дізналася з публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна угорському ЗМІ.

Наразі, за сприяння Посольства України в Угорщині, троє українських громадян з-поміж переданих Угорщині військовополонених повернулися в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-