Битва за Україну. День чотириста вісімдесятий

Битва за Україну. День чотириста вісімдесятий

Укрінформ
В районі Берхівського водосховища воїни України зайняли важливу висоту. Вона може посприяти подальшому оточенню Бахмута 

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста вісімдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Державний секретар Штатів Ентоні Блінкен перебуває в Пекіні з офіційним візитом - Reuters. Цей візит може прокласти шлях для більшої кількості двосторонніх зустрічей у найближчі місяці, підготувати підґрунтя для зустрічей Сі та Байдена. Сторони також говоритимуть про війну РФ проти України.

-   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував заяву прессекретаря російського диктатора Дмитра Пєскова про те, що росія впоралася із завданням "демілітаризації" України – ЗМІ. На думку Кулеби, в такому разі, Путін зможе пояснити росіянам і втрату Криму, і України загалом.

Підрив Каховської ГЕС

Економічні й екологічні наслідки

-   У Херсонській області на Дніпрі у створі посту "Херсон" спостерігається зниження рівня води. Зафіксований рівень - 0,7 м - ДСНС. Підтоплено шість населених пунктів на території, яка контролюється владою України. На тимчасово захопленій росіянами території - 17 населених пунктів.

-   Кількість загиблих внаслідок підриву Каховської ГЕС зросла до 16, безвісти зниклою вважається 31 особа. Підтопленими залишаються 1300 будинків,з них 1274 - на території Херсонської та 26 - Миколаївської областей - МВС України.

-   Херсонський мікрорайон Острів почнуть під’єднувати до енергомережі з середини наступного тижня, загалом на ремонт і запуск підтопленої енергетичної інфраструктури Херсонщини та міста Херсон знадобиться щонайменше місяць - Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА. Він також повідомив, що 26 червня в Херсонській області розпочнеться подача газу.

-   Пляжі Одеси визнано непридатними для купання у зв’язку з суттєвим погіршенням стану води - у воді масово розмножилися ціанобактерії, купатися заборонено - міськрада Одеси.

-   У Запоріжжі в нижньому б'єфі зафіксовано зниження рівня води на 4 метри. В селі Малокатеринівка (неподалік Запоріжжя) від водосховища залишились одні калюжі - Юрій Малашко, начальник Запорізької ОВА.

-   На Миколаївщині у річці Інгулець та у Дніпро-Бузькому лимані виділено холероподібний вібріон та значне перевищення норм лактозо-позитивної кишкової палички. У Дніпро-Бузькому лимані відмічається перевищення гранично допустимих концентрацій по аміаку - Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Тато… Це слово щодня звучить мільйони разів, і щоразу в ньому чується захист, сила й безмежна любов. У День батька хочеться побажати, щоб... наші татусі жили довго й були здорові. І щоб кожен тато, який на передовій, повернувся додому».

Сергій Наєв, Командувач Об’єднаних Сил ЗСУ: «Ми знаємо, що там, на передовій, дуже складно. Постійні вибухи, постріли, втома, безсонні ночі. Попри все це, жага до перемоги тільки зростає... Ми тримаємося й рухаємося далі, заради нашої спільної перемоги».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   На лініях зіткнення тривають запеклі бої, найбільш інтенсивні з них - у Запорізькій області, на заході Донецької області та навколо Бахмута. На всіх цих напрямках Україна продовжує проводити наступальні, російські втрати найвищі з часів піку битви за Бахмут у березні -  Британське міноборони.

-   У боях українська армія втратила менш ніж 10% наданої західної техніки - ERR. Про це заявив начальник розвідцентру Сил оборони Естонії полковник Марго Гросберг. Він також наголосив, що Сили оборони України здійснюють попередній етап наступальної операції, метою якого є виявлення слабких місць російської оборони. «Ми не побачимо наступу протягом наступних семи днів».

-   Успіхи біля Авдіївки: українські військові просунулися на понад один кілометр. Про це йдеться в оновленій карті бойових дій Deepstate. ЗСУ мають  успіхи біля Веселого. ЗСУ не втрачають жодної нагоди та проводять невеличкі оперативні позиційні контратаки - Віталій Барабаш, начальник Авдіївської МВА.

-   Контрнаступальні дії тривають у Бахмуті. В районі Берхівського водосховища, де воїни України зайняли важливу висоту. Вона може посприяти подальшому оточенню Бахмута - Антон Петрівський, старший солдат 80-ї ОДШБр.

-   Військові просуваються на Запорізькому напрямку. Зокрема, південніше населеного пункту Мала Токмачка. Аналітики Deepstate зазначають, що загалом інтенсивність бойових дій дещо вщухла.

-   Російська окупаційна "влада" заявила, що ЗСУ взяли під контроль П'ятихатки, повідомив так званий "губернатор" окупованих частин Запорізької області. Якщо Україна закріпиться в П'ятихатках, вона спробує завдати удару в напрямку Жереб'янки, а це призведе до наступу ЗСУ на Василівку - ЗМІ. Збройні сили станом на 18 червня не повідомляють про успіхи у П'ятихатці.

***

-   На тимчасово захопленій території Херсонщини поблизу Генічеська та Скадовська ранкова «бавовна». Влучання на територію елеватора. Детонує великий склад боєприпасів - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

-   За останню добу втрати ворога вбитими та пораненими склали понад чотири роти. Знищено та пошкоджено 77 одиниць військової техніки противника, 12 місць зберігання боєприпасів росіян, виконано 1829 вогневих завдань. - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".

***

Обстріли

-   Російські загарбники обстріляли Куп'янськ, пошкоджено приватний житловий будинок. Обійшлося без постраждалих - Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

-   Окупанти 12 разів обстріляли Сумщину. Обстрілів зазнали Хотінська, Краснопільська, Юнаківська, Есманська, Середино-Будська, Великописарівська громади, м. Білопілля. Загинули 2 людей.  - Сумська ОВА.

-   Росіяни обстріляли з мінометів та артилерії сім прикордонних населених пунктів Чернігівської та Сумської областей, здійснивши загалом 63 удари. - Оперативне командування "Північ".

***

-   З початку анексії Криму до армії РФ незаконно призвали 40 тис. кримчан  - Ольга Скрипник, керівниця "Кримської правозахисної групи". За уникнення призову кримчани отримують штрафи і тюремні терміни.

-   Путін 16 червня на Петербурзькому економічному форумі заявляв, що його війська буцімто "знищили" 5 комплексів Patriot в Україні - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил. У Повітряних силах припустили, що у РФ самі не знають, що таке Patriot і з чого він складається. І тому вони їх "нищать" щодня. Результати роботи Patriot - це знищення 6 балістичних ракет "Кинджал" 16 червня.

-   Станом на ранок 18 червня 2023 року більш як 1515 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії РФ, 489 дітей загинули та понад 1026 отримали поранення - Офіс генерального прокурора.

-   В Офісі омбудсмена мають інформацію про 240 випадків, коли соціальні служби європейських країн забирають дітей з сімей українських біженців - Радіо Свобода. Через відмінності у законодавстві в європейських країнах такі випадки трапляються. Родичі дітей, яких забрали європейські соціальні служби, мають звернутися до консульського відділу.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   У рамках саміту міністрів транспорту G7 в Японії віцепрем'єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков розповів іноземним колегам про виклики, які поставило повномасштабне вторгнення росії перед українською та світовою логістикою – ЗМІ. Країни G7 наголосили на підтримці відновлення транспортної інфраструктури України.

-   В Офісі Президента України різко відреагували на зустріч путіна з африканською делегацією. «Військовий злочинець, який перебуває в міжнародному розшуку і має ордер на арешт, скаржиться африканським лідерам, що він діє виключно в рамках Статуту ООН».

-   Нацрада України із питань телебачення і радіомовлення вважає сюжет французького телеканалу TF1, який був знятий на позиціях росіян на тимчасово окупованих територіях України, таким, що грає на руку російській пропаганді - пресслужба Нацради.

-   Розпочато формування реєстрів громад, які постраждали внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС, а також розробляється план відновлення цих територій. триває опитування органів місцевого самоврядування щодо потреб громад, які постраждали від підриву Каховської ГЕС - пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

-   Донецька обласна влада хоче переглянути договір з УПЦ Московського патріархату щодо безстрокового користування Святогірською лаврою - Павло Кириленко, глава Донецької ОВА Павло Кириленко в інтерв'ю Укрінформу. Намісник Святогірської лаври Арсеній не спілкується з журналістами.

-   У Запоріжжі рідні та близькі полонених "азовців" організували автопробіг центральними вулицями міста - Укрінформ.

-   18-19 червня на рiчках Івано-Франківської області очiкується пiдвищення рiвнiв води на 0,3-1 м. У басейнах Прута i Дністра, особливо на гірських притоках - на 0,5 - 1,5 м. Місцями можливе формування значного схилового стоку, в гiрських районах iснує загроза локальних селевих потокiв. -  Світлана Онищук, голова Івано-Франківської ОВА.

***

-   НБУ за останній тиждень продав на міжбанківському валютному ринку понад 446 мільйони доларів з резервів, купив 10,9 млн доларів – НБУ.

-   Апеляційна палата ВАКС ухвалила рішення стягнути на користь держави основні активи російського олігарха Олега Дерипаски - Миколаївська правда. Загальна вартість майна сягає понад 10 млрд грн. Серед конфіскованих активів — Миколаївський глиноземний завод..

-   Понад 5,4 мільйона гривень виплатили ще 6 фермерським господарствам на розвиток садівництва, ягідництва, виноградарства в рамках урядової грантової програми з підтримки малого та середнього бізнесу - agronews.ua.

-   Деякі військовослужбовці можуть отримати від 250 тисяч гривень допомоги від Червоного Хреста – ЗМІ. Йдеться про захисників, які набули І та ІІ групи інвалідності. Така допомога надаватиметься як грант у рамках проекту "Робота" на початок власної справи.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант найближчими днями матиме розмову з міністром оборони України Олексієм Резніковим - Axios. Сторони поговорять про надання нелетальної допомоги Україні.

-   Рішення Міжнародного суду ООН у справі "Україна проти Росії" буде констатацією з боку Міжнародного суду ООН порушення рф двох міжнародних конвенцій, а також фіксацією зобов’язання рф припинити відповідні порушення і підставою для вирішення питання про компенсації, репарації, зокрема – жертвам таких порушень - Антон Кориневич, посол з особливих доручень МЗС України, агент України в Суді ООН.

-   Велика Британія виділить 16 мільйонів фунтів стерлінгів (близько $20 млн) на допомогу Україні у зміцненні кіберзахисту- Sky News. Цей пакет допомоги має вирішальне значення для припинення російських кібератак, підвищення здатності виявляти та знешкоджувати шкідливе програмне забезпечення.

-   Єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Брентон заявив, що ЄС прискорює поставки зброї в Україну для підтримки контрнаступу - Reuters. В ЄС готуються до того, що війна Росії проти України триватиме «ще кілька місяців, а то й довше».

***

-   Під час саміту НАТО у Вільнюсі 11-12 липня ухвалять пакет допомоги, який має привести Україну до стандартів Альянсу протягом кількох років, заявив глава Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг – Welt. Розміщення ядерної зброї у білорусі посилює вимогу України для швидкого вступу в НАТО. Столтенберг наголосив, що майбутнє України в НАТО. Проте пріоритетом для України зараз є утвердження себе як суверенної та незалежної держави. Інакше немає можливості обговорювати членство.

-   Парламент Естонії прийняв заяву з вимогою притягнути до відповідальності осіб, які спланували, інспірували та вчинили злочини проти України. Створення та забезпечення функціонування міжнародного спецтрибуналу щодо злочинів рф в Україні стає пріоритетом зовнішньої політики країни.

-   Уряд Вірменії направив до парламенту ратифікацію документ, який створює правову основу для арешту путіна в Єревані - Фархад Мамедов, політичний оглядач.

-   Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус розкритикував ідею "ненасильницького" спротиву українців у боротьби з агресією рф, яку висловив єпископський вікарій католицької Оснабрюкської єпархії Тео Пауль. - DW.

-   У Санкт-Петербурзі відбулась зустріч лідерів семи африканських країн з Путіним - Інститут вивчення війни (ISW). Мета візиту африканських лідерів - "мирний план, орієнтований на відновлення міжнародної торгівлі".

***

-   Міжнародна федерація санного спорту (FIL) продовжила відсторонення російських спортсменів від змагань – Укрінформ.

-   На пленарній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи проведуть дебати і розглянуть резолюцію про недопуск російських і білоруських атлетів на Олімпіаду-2024 в Парижі - Євгенія Кравчук, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

ВОРОГ

-   У Брянську горів шпиталь для ветеранів, який тільки будується. - ЗМІ.

-   Слідком РФ створив на території білорусі військовий «відділ для розслідування злочинної діяльності іноземних громадян», які воюють на боці України – ЗМІ. Це вказує на ще одну ознаку втрати суб’єктності білорусі.

-   Російська пропаганда поширила новий фейк, стверджуючи, що керівник ГУР України Кирило Буданов перебуває в комі після обстрілу, посилаючись на неіснуючу статтю у журналі Stern - ЗМІ. Німецьке видання змушене було спростувати ці твердження.

-   Пригожин заявив, що 32 тисячі колишніх ув'язнених із ПВК "Вагнер" повернулися додому після участі у війні в Україні – ЗМІ. За даними ГУР Міноборони України, з фронту тіла вбитих найманців ПВК «Вагнер» росіяни вивозять КАМАЗами.

-   Прессекретар Пєсков заявив, що шансів у Зернової угоди немає, тому що Москва не бачить підстав для її продовження, бо «що було обіцяно, не зроблено» - ЗМІ.

-   Російський олігарх Роман Абрамович відмовляється підписувати угоду про передачу Україні 2,3 млрд фунтів стерлінгів з продажу футбольного клубу "Челсі" -  Daily Mail. Натомість він хоче, щоб гроші були розподілені між росією та Україною".

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-