У Коордштабі обговорили питання повернення з Росії цивільних полонених

У Коордштабі обговорили питання повернення з Росії цивільних полонених

Фото
Укрінформ
У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими обговорили питання повернення з Росії цивільних полонених.

Як передає Укрінформ, про це Коордштаб повідомляє у Телеграмі.

У Координаційному штабі відбулася зустріч з родинами цивільних, які перебувають в заручниках держави-агресорки.

Під час зустрічі представник Координаційного штабу та офісу омбудсмана пояснили присутнім, що цивільні особи згідно з Міжнародним правом не можуть вважатися військовополоненими. Міжнародне гуманітарне право передбачає безумовне звільнення таких осіб. Однак держава терорист зневажає будь-які міжнародні норми і утримує цивільних поруч з військовополоненими.

Читайте також: Військова частина має видати сповіщення родині зниклого безвісти бійця - Коордштаб

«Попри те, що наш штаб займається визволенням саме військовополонених, за будь-якої можливості ми також намагаємося забрати з російської неволі і наших цивільних громадян, використовуючи для цього наш обмінний фонд», - пояснив представник омбудсмана.

За його словами, пошук і визволення таких осіб ускладнює те, що російська сторона не підтверджує утримання на своїй або окупованих територіях цивільних громадян, адже це є міжнародним злочином. Попри це Україна докладає максимум зусиль, аби на міжнародному рівні тиснути на Росію та вимагати безумовного повернення цивільних на Батьківщину.

Також родини захоплених в заручники цивільних цікавилися, чи загрожує їм кримінальна відповідальність після повернення додому. Представник обмудсмена зазначив, що цивільним не загрожує кримінальна відповідальність, навіть якщо вони були змушені отримати російські паспорти.

«Ми розуміємо, що часто це є питанням виживання. Тому, звісно, такі особи не будуть нести в Україні відповідальність за це», - підкреслив представник обмудсмена.

Читайте також: Під час перемовин про обмін Україна акцентує на поверненні з полону важкопоранених - Коордштаб

Водночас фахівець зауважив, що майже всім цивільним заручникам спецслужби Росії пропонують співпрацю на користь держави-агресорки. За словами представника Коордштабу, після повернення додому українські спеціальні служби проводять низку перевірок визволених осіб. Якщо буде виявлено, що та чи інша особа погодилася на співпрацю з ворогом і вже встигла нашкодити нашій державі, така особа буде притягнута до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими обговорили порядок оформлення довідок про перебування осіб у місцях несвободи внаслідок збройної агресії РФ проти України або інтернування в нейтральних державах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-