Битва за Україну. День чотириста сімдесят п’ятий

Битва за Україну. День чотириста сімдесят п’ятий

Укрінформ
Площа території взятої за два дні в ході наступу під контроль ЗСУ – 90 кв. км. Це більше, ніж вдалося окупувати ворогу за 8 місяців битви за Бахмут.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сімдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

У результаті наступальної операції у Донецькому та Таврійському операційних районах просування військ склало 6,5 км. Площа території взятої під контроль – 90 кв. км. Звільнено 7 населених пунктів – повідомляє заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За цю добу на Бахмутському напрямку інтенсивність боїв була менша – одне боєзіткнення відбулося. Проте ворог 418 разів наніс удари артилерією, здійснив один авіаналіт. Силами оборони знищено 53 окупантів, 118 зазнали поранень, двох взято в полон – речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

Уночі 13 червня під час чергової ракетної атаки ворог випустив 14 крилатих ракет, 11 з яких було знищено силами ППО – повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Ракетна атака на Кривий Ріг

  • Із 3:10 до 3:16 були завдані ракетні удари по Кривому Рогу. Одна ракета влучила у п'ятиповерховий житловий будинок – пожежею було повністю знищено два поверхи. Там 4 жертви: молода сім’я 22-ох років, одна літня людина і один чоловік, приблизно 30 років – міністр внутрішніх справ Ігор Клименко (Решта загиблих – на складі приватного підприємства. – Ред.) – ОП.
  • 14 червня оголошено днем жалоби у місті – голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул. Тіло 11-ї загиблої людини дістали з-під завалів приватного підприємства у Кривому Розі. Пошуково-рятувальну операцію завершено - голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.
  • Внаслідок російського обстрілу пошкоджено будівлю Криворізької ТЕЦ, знеструмлено три шахтипресслужба Міненерго.

Підрив Каховської ГЕС

Економічні й екологічні наслідки

  • Кабінет Міністрів виділив майже 2,5 млрд грн на забезпечення Півдня України водою, розпочинається будівництво магістральних водогонів – прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду.
  • Станом на 13 червня рівень води в Дніпрі щогодини знижується на 1-5 см, у точках відбору не зафіксовано значних відхилень по забруднюючих речовинахпресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.
  • На лівобережжі Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС затоплено та повністю зруйновано 107 гідротехнічних споруд Державного агентства меліорації та рибного господарства, орієнтовний загальний обсяг збитків, внаслідок такого руйнування, становить 127,6 млн грн. – пресслужба Мінагро.
  • Після підриву загарбниками греблі Каховського водосховища вода до Кримського півострова не надходитиме мінімум рік навіть за умов деокупації – генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота в ефірі «Радіо Свобода».

Затоплення на окупованій території

  • Україна проводить евакуацію людей з лівобережжя Херсонщини в режимі тиші. "Ми не залишаємо людей, це зрозуміло. Але також має бути зрозуміло, що розповідати про такі операції зарано. Люди мають знати, що ми їх не полишимо, але як і коли – це закрита інформація, щоб врятувати якомога більше» – про це в "Єдиних новинах" сказала керівник об’єднаного пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк.
  • Росія досі не надала гарантій безпеки для переправи команди ООН на лівий берег Херсонщини і допомоги постраждалим – заява гуманітарної координаторки ООН в Україні Деніз Браун.

Міжнародна реакція

  • Потреби на відновлення України будуть заплановані у багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки – виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.
  • Новообраний президент Латвії і міністр закордонних справ МЗС Едгарс Рінкевичс вважає, що Захід ще не усвідомив катастрофічних наслідків руйнування греблі Каховської ГЕС для довкілля, економіки та населення України – в інтерв’ю «Європейській правді».
  • Помилка західних медіа у розподілі відповідальності за підрив ГЕС завдала великої шкоди Україні – Дмитро Кулеба.

ЦИТАТИ ДНЯ

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр, на засіданні уряду: «За попередніми оцінками, у І кварталі ВВП зріс на 2,4% порівняно із попереднім кварталом. Зараз ми сконцентровані на тому, щоб створити розумні та ефективні стимули для бізнесу – сьогодні ухвалюємо рішення, яке дозволить продовжити програму портфельних гарантій на державній основі на суму 7,8 млрд грн».

Анджей Дуда, президент Польщі: “ Я маю сподівання, що найближчий саміт НАТО у Вільнюсі принесе Києву добру звістку про те, що членство України в НАТО є на горизонті; що світло в кінці тунелю, як часто кажуть в Україні, стосовно членства в НАТО, і яке хочуть побачити українці, з'явиться завдяки нашим рішенням, які буде прийнято у Вільнюсі”.

Едгарс Рінкевичс, міністр закордонних справ та обраний президент: «Головною перешкодою для вступу України до Північноатлантичного альянсу є внутрішня дискусія у НАТО, а не Угорщина або негласне "вето" Росії. У багатьох держав-членів НАТО немає чіткого розуміння, що робити з ситуацією, коли воююча держава приєднується до Альянсу, і що це означає в контексті Статті 5».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Українські захисники відбили всі 14 ворожих атак в околицях міста Мар’їнка. Сюди з Херсонщини переводяться підкріплення, помічено переміщення загонів «Ахмат-Юг», тут також ідентифіковані чеченські загони «Ахмат-Сєвєр» – речник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень.

У Білому домі заявили: «очевидно, що Україна розпочала контрнаступальні операції», але поки відмовились дати їм оцінку: «оцінювати їх має президент Зеленський, а не ми. І також, безумовно, справа Збройних сил України говорити про втрати і здобутки» – координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Україна посилює виробництво ударних БПЛА з більшою дальністю застосування та більшим зарядом вибухівки – речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі «Єдиних новин».

Велика Британія у вівторок оголосила про новий пакет військової допомоги Україні вартістю 92 мільйони фунтів стерлінгів (107,5 мільйона євро), спрямований на зміцнення протиповітряної оборони - про це оголосив міністр оборони Британії Бен Воллес на зустрічі очільників оборонних відомств країн-учасниць Об'єднаних експедиційних сил (JEF).

Мінцифри оголосило про початок конкурсу Drone Hackathon Anti-Shahеd, щоб представити ефективні рішення для захисту від іранських безпілотників. Переможцю обіцяють контракт на 1 млн доларів.

В Україні на фронті загинув фінський боєць-доброволець з групи Nordic Combat Medics. Вічна пам’ять Герою!

Ворог обстріляв Білозерку на Херсонщині з артилерії, влучив у подвір‘я церкви, загинув священник, одна жінка зазнала поранень - керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

* * *

  • Російські пропагандисти заявили про ліквідацію в Україні начальника штабу 35-ї загальновійськової армії ЗС РФ генерал-майора Сергія Горячова – Meduza.
  • На Лиманському напрямку дезертирували завербовані на війну російські в’язні, вбили трьох інструкторів-контрактників та захопили вантажівку зі зброєю – повідомляє Центр національного спротиву.
  • Російські окупанти замінували поля в Красноперекопському районі тимчасово окупованого Криму – Ескендер Барієв.

НОВИНИ: Україна

Уряд підтримав пропозицію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури і створює при міністерствах та ОВА посади заступників із відновлення.

Упродовж 45-го тижня роботи «зернового коридору», з 5 по 11 червня, через морські порти Одеської області експортовано 651 тис. т агропромислової продукції, що на 65% більше, ніж за попередній тиждень – пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу.

Венеційська комісія оприлюднила негативний висновок на Закон України "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)", який Верховна Рада ухвалила у 2021 році. "Наразі закон про олігархів не можна розглядати як демократичну відповідь на проблему олігархізації», – йдеться у висновку. На думку комісії, замість багатогалузевого "системного" підходу закон про олігархів передбачає "персоналізований підхід".

84% українців вважають, що в країні немає проблем із використанням російської мови, а російськомовні громадяни не зазнають утисків. 8% вважають, що утиски є, і ще 8% не мають відповіді (у 2022 р. було, відповідно, 93, 5 та 2 відсотки) – КМІС за результатами опитування, проведеного 26 травня-5 червня.

Франція направила в Україну ще дві групи слідчих та судових експертів, які допоможуть розслідувати заподіяну російськими загарбниками шкоду навколишньому середовищу та пошкодження цивільного майна.

* * *

  • Офіційний курс долара США, встановлений на рівні 36,57 грн/дол., призводить до недонадходжень митних платежів - заявляють у Державній митній службі.
  • Країни Євросоюзу розглядають можливість використання Більче-Волицько-Угерського підземного газосховища в Україні для своїх потреб узимку, зважуючи всі ризики, пов’язані з війною. Зазначається, що розташоване за 100 км від кордону ПСГ може зберігати в чотири рази більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині, і має сполучення з мережами ЄС – Bloomberg.
  • Державна служба геології та надр запрошує німецький бізнес інвестувати в розробку українських надр, що допоможе створити сталі ланцюги постачання критичної сировини до ЄС – повідомдення за результатами круглого столу, організованого Німецьким агентством мінеральних ресурсів (DERA).
  • У 2023 році українські аграрії планують інвестувати в нову техніку майже на довоєнному рівні, йдеться у пресрелізі компанії Agrohub.

* * *

УПЦ МП досі не передала ключі до всіх 79 об’єктів державного майна у Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" – МКІП.

Служба безпеки України заблокувала у Вінниці ботоферму, яка щодня створювала до 500 фейкових акаунтів для просування кремлівських наративів, затримали трьох її організаторів – СБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

На липневому саміті НАТО у Вільнюсі країни-члени Альянсу пообіцяють наростити військову допомогу Україні та зобов'язуються допомагати в довгостроковій перспективі – генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю PBS.

Країни-члени Північноатлантичного альянсу під час саміту глав держав у Вільнюсі забезпечать Україні «потужний пакет» підтримки, який стане сигналом для Путіна, що міжнародна єдність залишається міцною і йому не вдасться добитися своїх цілей – державний секретар США Ентоні Блінкен.

Німеччина опікується наданням Україні додаткової зброї, а також створенням хабів для ремонту пошкодженої техніки, налагодженням додаткового виробництва боєприпасів в Німеччині й інших країнах – заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

Адміністрація Байдена незабаром оголосить про виділення наступного пакета військової допомоги Україні з наявних резервів Пентагону – координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Очікується, що адміністрація Байдена надасть снаряди зі збідненим ураном після тижнів внутрішніх суперечок про те, чим оснастити танки Abrams, які США передають України – The Wall Street Journal.

Україна подала Австралії запит про стан 41 знятого з експлуатації винищувача F-18, які зберігаються на авіабазі на північ від Сіднея – посол України в Австралії Василь Мирошниченко у коментарі AFP.

Сполучені Штати попереджали китайську сторону про неприпустимість військової підтримки Росії, і поки не бачать, щоби Пекін переступив цю «червону лінію» – Ентоні Блінкен.

Національна армія Молдови повідомила про проведення планових навчань резервістів з 19 по 23 червня – NewsMaker.

Великі компанії в Норвегії оголосили бойкот американській кондитерській компанії Mondelez International – виробникові печива і шоколаду – через те, що корпорація не пішла з російського ринку – Reuters.

* * *

  • Китай протягом першого дня бізнес-конференції в Ер-Ріяді підписав із країнами-учасницями Ліги арабських держав (ЛАД) 30 інвестиційних угод на суму близько $9,8 мільярда (70 мільярдів юанів) – CGTN.
  • Кількість людей, які виступають за вступ Сербії до Європейського Союзу, дещо зросла: 33% заявили, що підтримали б цю ідею, якби референдум відбувся сьогодні, стільки ж проголосували б проти, по 17% не голосували б або не знають. Белград традиційно є більш проєвропейським, ніж решта Сербії – Euractiv.

ВОРОГ

Виробник російських дронів-камікадзе "Ланцет", які активно використовуються російською армією в Україні, продовжує імпортувати в обхід санкцій західні комплектуючі, у тому числі американського виробництва – розслідування.

Сполучені Штати не зафіксували ознак, які вказували б на реалізацію заявлених планів Путіна й Лукашенка щодо розміщення тактичної ядерної зброї РФ на території Республіки Білорусьзаявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Сполучені Штати вважають, що режим в Білорусі надалі становить загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Америки, тому чинні санкції проти РБ продовжуватимуться на наступний річний період – йдеться в офіційному зверненні президента США до Конгресу.

У Білорусі розвиватимуть виробництво реактивних снарядів 122 мм, заявили в Держвійськпромі РБ – БелТА.

У 2022 році з Росії виїхало 8,5 тисяч доларових мільйонерів, підрахувала консалтингова компанія Henley & Partners та New World Health. При цьому, згідно з її прогнозами, емігрувати мали на 43% більше – 15 тисяч доларових мільйонерів, або 15% від їх загальної кількості.

Уряд Хакасії на вимогу міноборони РФ перестав публікувати некрологи про загиблих в Україні військових – "Сибирь.Реалии".

У Краснодарі сталася пожежа на нафтобазі, дим видно за кілька кілометрів, пабліки пишуть про сильну пожежу – Telegram-канал "Shot".

В Іркутській області РФ через зіткнення нафтових танкерів у річку Лєну потрапили від 60 до 90 тонн бензину. Одним із танкерів керував помічник капітана – сам капітан, згідно з висновком лікарів, "був нетверезий". Нафтова пляма вже пройшла кілька населених пунктів – їхнім мешканцям заборонили брати воду з річки для себе та тварин.

Підготував Олександр Волинський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-