Потреби на відновлення України будуть заплановані у багаторічному бюджеті ЄС – Домбровскіс

Потреби на відновлення України будуть заплановані у багаторічному бюджеті ЄС – Домбровскіс

Укрінформ
Європейський Союз продовжить відігравати вирішальну роль у процесах відбудови та відновлення України і планує передбачити необхідні для цього витрати в уточненій багаторічній фінансовій перспективі ЄС на 2024-2027 роки.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час слухань в Європейському парламенті щодо гуманітарних та екологічних наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС заявив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«ЄС відданий продовженню довгострокових зусиль з відновлення та відбудови України. Єврокомісія розглядає продовження допомоги ЄС для України на середньострокову перспективу, після 2023 року, як частину нашого перегляду багаторічної фінансової перспективи на період 2024-2027 років, робота над яким продовжується», - заявив представник Єврокомісії.

За його словами, Україна цього року потребуватиме додаткової допомоги, зокрема, для негайних заходів швидкого відновлення. За попередньою оцінкою, обсяг такої допомоги може сягати 40 мільярдів доларів для негайного відновлення пріоритетних сфер, таких як цивільна та соціальна інфраструктура, енергетична інфраструктура, житлове будівництво та відновлення, розвиток приватного сектору та гуманітарне розмінування.

Домбровскіс окремо зауважив, що вирішальну роль у реалізації таких планів швидкого відновлення та у координації міжнародних зусиль у середньострокових та довгострокових програмах відновлення має відіграти уряд України.

«Нам потрібен план, який буде повністю належати Україні та забезпечить широкий підхід, визначить чітке бачення пріоритетів відновлення та підтримає Україну на шляху до ЄС. Це також допоможе розробити заходи з надання (Україні) стабільної та передбачуваної фінансової допомоги після 2023 року, що надходитиме від широкої донорської бази. Для цього є необхідним широкий підхід від влади України як на центральному, так і на місцевому рівнях», - сказав виконавчий віцепрезидент Єврокомісії.

Він окремо наголосив, що Україна має повною мірою скористатися потенціалом багатосторонньої координаційної донорської платформи, що має відіграти вирішальну роль та стати головним механізмом для залучення міжнародних зусиль та необхідних для відновлення ресурсів після 2023 року.

«Важливо, що зусилля з відновлення України мають також фінансуватися за рахунок російських активів. ЄС рішуче налаштований забезпечити, щоб Росія понесла відповідальність за цю неспровоковану та нічим не виправдану агресивну війну проти України», - підкреслив Домбровскіс.

За його словами, у цій роботі з відновлення та відбудови України ЄС буде продовжувати координацію із європейськими фінансовими інституціями, включаючи ЄІБ та ЄБРР, які мають відігравати важливу роль у таких процесах.

«Єврокомісія сьогодні завершують роботу над угодою, що дозволить ЄІБ надати 100 мільйонів євро нових кредитів для України за підтримки гарантій ЄС», - додав Домбровскіс.

Читайте також: Відбудова України: ЄС запровадить «воєнне страхування» для приватного бізнесу

Як повідомлялося, від початку російського військового вторгнення в Україну ЄС продовжує надавати Україні політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Єврокомісія, разом із урядом України, координує діяльність міжнародної донорської платформи, яка має стати головним джерелом державних та приватних надходжень для відбудови України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-