Через підрив Каховської ГЕС Крим може залишитися без води на 10-15 років - еколог

Через підрив Каховської ГЕС Крим може залишитися без води на 10-15 років - еколог

Укрінформ
Унаслідок підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС тимчасово окупований Крим може залишитися без води на 10-15 років.

Про це в коментарі Укрінформу розповіла голова громадської природоохоронної організації "Всеукраїнська екологічна ліга", радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяна Тимочко.

За її словами, стрімке зниження рівня води в Каховському водосховищі створює нові ризики для ядерної безпеки України, оскільки рівень води у водоймі-охолоджувачі Запорізької АЕС пов’язаний з наповненістю Кременчуцького водосховища.

"Внаслідок терористичних дій російських окупантів Каховська ГЕС повністю зруйнована. Це спричинить одну з найбільших техногенних катастроф в Європі за десятиліття та поставить під загрозу життя тисяч мирних жителів. Російські окупанти спричинили штучний неконтрольований паводок, який супроводжуватиметься затопленням, підтопленням населених пунктів і руйнуванням розташованих нижче об’єктів. Це матиме величезні негативні наслідки для сільського господарства в усьому регіоні. Крим може залишитися без води на 10–15 років, а можливо, й назавжди", – сказала вона.

Читайте також: Україна розповіла в Міжнародному суді ООН про руйнування Росією ГЕС

За даними Тимочко, зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 9:00 ранку рівень води становить 16,6 м, і цього достатньо для потреб станції.

Вода досягне критичного рівня для мешканців упродовж п’яти годин. Також зміна гідрологічного режиму штучної водойми призводить до масового мору риби, який може призвести до спалахів інфекцій у населених пунктах, розташованих на березі водосховища.

За словами голови Всеукраїнської екологічної ліги, Дніпро розіллється на обидва береги – як на правий, де розташований Херсон, так і на лівий, де розташована Нова Каховка. Втім, більший удар припаде саме на лівобережжя Херсонщини, оскільки воно розташоване нижче, ніж території правого берега. Насамперед постраждають заплавні території та надзаплавні тераси.

Читайте також: Через підрив Каховської ГЕС є ризики підтоплення Херсонської ТЕЦ - Міненерго

Як повідомлялося, уночі 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС. На Херсонщині розпочали евакуацію населення з небезпечних місць, для яких є ризик затоплення.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид".

В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-