Україна розповіла в Міжнародному суді ООН про руйнування Росією ГЕС

Україна розповіла в Міжнародному суді ООН про руйнування Росією ГЕС

Укрінформ
Росія підірвала головну дамбу, яка розташована в Новій Каховці, що спричинило значну евакуацію цивільного населення, серйозну екологічну шкоду та загрозу безпеці Запорізької атомної електростанції.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, про це посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич сказав під час свого виступу у Міжнародному суді ООН.

“Бомби та Гради більше не переправляють через кордон. Зараз Росія відкрито обрушує на українців тисячі ракетних ударів. Сьогодні вранці Росія підірвала головну дамбу, яка розташована в Новій Каховці, що спричинило значну евакуацію цивільного населення, серйозну екологічну шкоду та загрозу безпеці Запорізької атомної електростанції. Під керівництвом Президента Зеленського та з відвагою Збройних сил України, Росія не може перемогти нас на полі бою. Тому вона атакує цивільну інфраструктуру, щоб спробувати заморозити нас задля покори. Сьогодні дії Росії – це дії держави-терориста, агресора. Але такі дії не виникли на порожньому місці. Вони є трагічним, але логічним результатом ситуації, на яку ми звернули увагу цього Суду ще в 2017 році”, - сказав Кориневич.

Читайте також: В ОП показали наслідки руйнування росіянами Каховської ГЕС

Він також зазначив, що коли Росія окупувала Крим, то Росія вичистила українську мову з кримських шкіл, українську культуру з кримських вулиць.

“Росія покарала кримськотатарський народ, закрила їхні історичні інституції, включно з Меджлісом, заборонила їхні зібрання, піддала їх зникненням, тортурам і свавільним затриманням. Тепер подивіться, що відбувається зараз. Росія більше не обмежується дискримінацією в Криму. Тепер вона прагне стерти українську ідентичність всюди. Вона навіть відправляє наших людей у фільтраційні табори, депортує наших дітей і приховує від них свою особистість. Росія заперечує існування українців як окремої нації”, - підкреслив він.

Кориневич також нагадав про трагедію МН17 та інші звірства на території України.

Читайте також: Київська ГЕС прикрита від ударів з повітря та захищена від ворожих ДРГ — Наєв

“Згадайте, що стало, коли російські гроші та зброя почали вливатися. Рейс MH17. Волноваха. Маріуполь. Краматорськ. Харків. Цивільне населення зіткнулося з численними випадками залякування та терору. Зараз Росія тероризує всіх громадян України в національному масштабі. У кожному місті, яке я щойно згадав, Росія вчинила значно більші звірства. Останнім часом найжвавіше місто Приазов'я – Маріуполь - перетворилось на руїни. Волноваха, тихе передмістя, зруйноване вщент. Значні частини Харкова, який називають студентською столицею України, перетворилися на руїни. До списку додалися нові міста: жахливі вбивства в Бучі, катівні в Херсоні, братські могили в Ізюмі та інші”, - зазначив посол.

Він наголосив, що Росія відповість за злочини сьогодення.

“Але сьогодні ми зосереджуємося на недалекому минулому. Ми не дозволимо новим злочинам затьмарити пам'ять про минулі жертви. Оскільки Росія нападає на ідею української нації, ми не маємо забувати напад Росії на українців і кримських татар у Криму. Оскільки кількість загиблих зростає, а російські бомби падають на наші міста, ми не маємо забувати мирних жителів, які загинули смертоносної зими 2015 року, принесені в жертву політичним планам російських поплічників”, - сказав він.

Читайте також: За підрив Каховської ГЕС мають відповісти керівництво Росії та рядові виконавці – Малюк

За його словами, Україна пред'являє позови за двома міжнародними договорами, але в рамках однієї справи.

“Вона про вибір, який український народ зробив під час нашої Революції Гідності 2014 року, щоб прокласти наш шлях до європейського майбутнього; Помаранчевої революції 2004 року задля захисту права мати вільні та чесні вибори; і, зрештою, Революції на граніті 1990 року, коли українці чітко висловили своє бажання жити незалежно від наказів Москви. Ця справа та порушення договорів, які з неї витікають, виникають через відмову Росії прийняти наш вільний вибір”, - підкреслив Кориневич.

Він також заявив, що Україна з 2014 року мала рацію, коли била на сполох, попереджаючи світ про зростаючі порушення Росією норм міжнародного права.

Читайте також: За підрив Каховської ГЕС мають відповісти керівництво Росії та рядові виконавці – Малюк

“Якщо ми звернемо увагу на ситуацію сьогодення, стає очевидним, що з 2014 року Україна мала рацію, коли била на сполох, попереджаючи світ про зростаючі порушення Росією норм міжнародного права. Жорстока поведінка Росії та стримана реакція світу зрештою призвели до найбільшого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни”, - сказав він.

Кориневич також наголосив, що Україна звернулась до цього Суду, щоб захистити свій народ, який зіткнувся з порушеннями Російською Федерацією прав людини та міжнародного права.

“Російська Федерація зневажає міжнародне право. В останні шістнадцять місяців світ опинився в цієї гнітючій реальності. Світ спостерігав, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Росія навіть мала нахабство маскувати свої дії міжнародним правом під абсурдним приводом того, що вона діяла, щоб запобігти геноциду. Світ спостерігав, як Росія використовувала цей привід, щоб тероризувати український народ, завдаючи ударів по цивільним особам, у тому числі дітям. Світ спостерігав, як Росія націлилася на українську ідентичність, маючи на меті повне знищення українців, у тому числі тих, хто сидить перед вами, і “русифікувати” людей, яких вона окупувала. Я говорю про загарбницьку війну, яка зараз триває, та повне ігнорування Росією людського життя”, - сказав Кориневич.

Читайте також: Зеленський провів РНБО - погодили дії через руйнування росіянами Каховської ГЕС

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН з 6 по 14 червня 2023 року проведе публічні слухання у справі щодо порушення Росією двох конвенцій – про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Главою делегації призначено посла з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антона Кориневича.

Також до складу делегації увійшли директор Департаменту міжнародного права МЗС Оксана Золотарьова, митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент (Павло Кущ) та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Міжнародний суд ООН 8 листопада 2019 визнав свою юрисдикцію у справі щодо порушення Росією двох конвенцій. Суд також наголосив, що Україною були дотримані всі процесуальні досудові процедури. Це рішення означає, що Міжнародний суд ООН може перейти до розгляду справи по суті.

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації.

Звинувачення, висунуті Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирного зібрання в Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-