Польща хоче навчати українських пілотів на F-16 у межах місії ЄС – Блащак

Польща хоче навчати українських пілотів на F-16 у межах місії ЄС – Блащак

Укрінформ
Польща готова навчати українських пілотів на F-16 і пропонує, аби це відбувалося в межах навчальної місії ЄС. 

Про це під час пресконференції у вівторок у Брюсселі після завершення зустрічі міністрів оборони країн ЄС заявив віцепрем’єр, міністр національної оборони РП Маріуш Блащак, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми готові, польська сторона готова навчати (українських – ред.) пілотів на літаках F-16. Таке навчання ще не розпочалося", – підкреслив Блащак.

Польський міністр зазначив, що він запропонував, аби таке навчання було зараховане до навчальної місії ЄС, яка здійснюється в Польщі спільно польськими та європейськими інструкторами.

"Це – прекрасний приклад співпраці європейських країн щодо допомоги Україні", – зазначив Блащак.

Читайте також: Навчання українських пілотів на F-16 не робить НАТО стороною конфлікту – Столтенберг

За його словами, інструмент навчальної місії ЄС також дозволить повернути кошти, витрачені на навчання українських пілотів.

Блащак зазначив, що про початок навчання українських пілотів буде поінформовано додатково.

Польський міністр повідомив, що кількість українських пілотів, які можуть навчатися в Польщі, залежатиме від можливостей і обов’язків Польщі, оскільки країна також має завдання із захисту східних кордонів НАТО, зокрема повітряного простору Балтійських країн.

Читайте також: Боррель відповів, де почалися тренування українських пілотів на F-16: «Наприклад, у Польщі»

Він також додав, що Варшава відкрита до пропозицій інших країн ЄС, аби вони долучалися до місії з підготовки українських військових в Польщі.

Як повідомлялося, раніше у польському уряді підтвердили агентству інформацію про навчання у Польщі українських пілотів на літаках F-16.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив у вівторок вранці, що у кількох країнах розпочинається тренування українських пілотів на F-16. Відповідаючи на запитання журналістів, в яких саме країнах розпочинатиметься тренування, Боррель сказав, що, наприклад, у Польщі, та утримався від подальших коментарів.

Фото: norad.mil

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-