Навчання українських пілотів на F-16 не робить НАТО стороною конфлікту – Столтенберг

Навчання українських пілотів на F-16 не робить НАТО стороною конфлікту – Столтенберг

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО привітав рішення щодо надання Україні бойових літаків F-16 і оголошення країн-союзниць про початок тренування українських пілотів на сучасних винищувачах, що, однак, не робить Альянс стороною конфлікту.

Про це у Брюсселі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Війна в Україні продемонструвала важливість спільної роботи НАТО і ЄС, які разом надали Україні безпрецедентну допомогу. За минулі місяці ми надали важкі бойові танки Leopard, британські Challenger, американські Abrams. Минулого тижня Велика Британія поставила сучасні крилаті ракети великої дальності, які вже вносять зміни на полі бою. Ми чули оголошення від кількох країн, включаючи Сполучені Штати, Велику Британію та кілька європейських союзників, про початок тренування (українських – ред.) пілотів за стандартами НАТО на сучасних західних винищувачах. Це демонструє нашу готовність стояти поряд з Україною тривалий час», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Боррель закликав прискорити доставку військової допомоги Україні

Він привітав політичне рішення щодо надання Україні бойових літаків F-16.

«Вважаю, що це хороша ідея. Я вітаю рішення кількох країн-союзниць розпочати тренування пілотів, що надає можливість пізніше поставити й літаки. Але я залишаю це право окремим країнам-союзницям - оголошувати, коли саме вони починають таке тренування», - сказав керівник НАТО.

Він привітав оголошення Президента США Байдена щодо готовності допомогти Україні з поставками бойових літаків, оскільки саме США є виробниками та головними постачальниками F-16. Тож коли Сполучені Штати розпочнуть таке тренування, це буде важливий крок, який на певному етапі дозволить забезпечити Україну цими літаками.

Читайте також: У Польщі підтвердили навчання українських пілотів на F-16

«Все це надсилає дуже чіткий сигнал, що ми розраховуємо на довгострокову допомогу (для України) і Росії не вдасться нас «перечекати». Президент Путін розпочав цю війну, він може її і завершити. Треба пам’ятати, чим є ця війна, це загарбницька війна. Україна має право на самооборону, що прописано в Хартії ООН. Ми допомагаємо Україні скористатися цим правом. Це не робить Альянс стороною конфлікту. Ми підтримуємо Україну в її захисті від вторгнення», - наголосив Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО зауважив, що президент Путін зробив кілька великих стратегічних помилок, коли вдерся в Україну. Частково тому, що він тотально недооцінив українців, їх мужність та готовність до спротиву. Він також недооцінив партнерів по НАТО, які продемонстрували волю та готовність підтримувати Україну. Така допомога союзників дозволила Україні розпочати звільнення своїх територій і витискати звідти російські війська.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі продовжується засідання Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин за участі міністрів оборони. За ініціативи Шведського головування ЄС під час зустрічі міністрів був організований неформальний робочий ланч за участі генерального секретаря НАТО, який був присвячений співробітництву між Європейським Союзом і НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-