Німеччина до кінця року підготує до 9 000 українських військових

Німеччина до кінця року підготує до 9 000 українських військових

Укрінформ
Німеччина планує підготувати до кінця року до 9 тисяч бійців ЗСУ та надати зброю, яка допоможе Україні перемогти.

Про це повідомив журналістам міністр оборони ФРН Борис Пісторіус перед початком зустрічі з колегами по ЄС у Брюсселі 23 квітня, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«До кінця року в Німеччині, яка є провідною нацією в ЄС щодо підготовки українських військових, пройдуть навчання до 9 тисяч солдатів», - поінформував міністр. 

Говорячи про потенційну участь Німеччини в «коаліції винищувачів», він назвав такі можливості «надзвичайно обмеженими». Зокрема, він не бачить доцільності в підготовці пілотів, адже ФРН не має такої компетенції, так само як і літаків такого класу. Тим не менш, всі потенційні варіанти залучення Німеччини наразі перевіряються, «є пара таких, які теоретично можливі», додав Пісторіус. 

Він також зазначив, що не бачить загрози ескалації в разі поставки Україні винищувачів F-16. Західні партнери готові надати Україні всі можливі та законні (не заборонені міжнародними конвенціями) засоби, яких вона потребує для перемоги в цій війні, і які партнери в змозі передати, сказав політик.

Читайте також: Підготовкою українських пілотів на F-16 захід посилає сигнал Путіну – Шольц

«Все, що допомагає, що ми можемо надати, що узгоджено між націями, які допомагають, має відбутися», - заявив Пісторіус. 

Міністр нагадав про нещодавно оголошений Берліном пакет допомоги вартістю 2,7 млрд євро, акцент в якому надано ППО, броньованим машинам і артилерії. 

Кожен 4-й євро в Європейському фонді миру – німецький, зауважив також представник уряду ФРН. 

Пісторіус зізнався, що «розчарований і дещо роздратований поведінкою угорських друзів» напередодні на зустрічі голів МЗС ЄС, де Будапешт заблокував черговий транш фінансування в рамках ЄФМ. Це, на його переконання, не відповідає принципу європейської солідарності та заважає відшкодування того, що вже профінансували інші держави на підтримку України.

«Те, що ці країни не можуть повернути свої гроші - це негарний крок», - прокоментував Пісторіус угорський демарш.

Читайте також: Німеччина заявила, що не бере участі у переговорах про створення авіаційної коаліції для України

Нинішня зустріч голів оборонних відомств ЄС є першою після започаткування два місяці тому ініціативи щодо боєприпасів для України. На ній планується обговорити стан виконання ініціативи та подальші заходи. Пісторіус зауважив, що закупити можна лише те, що вироблено, отже наразі йдеться насамперед про налагодження виробництва, але також про технологічний процес, який потребує часу та не може бути прискорений. ЄС тим часом уже розміщає замовлення через свої інструменти, Німеччина також укладає власні контракти. 

Як повідомлялось, у рамках Військової допоміжної місії ЄС (EUMAM-Ukraine) вже пройшли підготовку 15 тисяч українських військовослужбовців, до кінця року планується підготувати таку саму кількість.

Напередодні Угорщина заблокувала черговий транш фінансування для України з Європейського фонду миру, вимагаючи зняти українські санкції з ОТР-банку. Європейський фонд миру призначений для фінансування програм військового партнерства в рамках Спільної політики ЄС з безпеки й оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-