Підготовкою українських пілотів на F-16 захід посилає сигнал Путіну – Шольц

Підготовкою українських пілотів на F-16 захід посилає сигнал Путіну – Шольц

Укрінформ
Рішення про підготовку пілотів на винищувачах F-16, яке прийняв американський президент, є сигналом президенту РФ Володимиру Путіну, що продовженням війни він не досягне своєї мети.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц у відеоінтерв’ю телеканалу Welt, передає Укрінформ.

«Перш за все, це сигнал російському президенту, щоб він не сподівався, що зможе досягти своєї мети, просто ведучи війну, яка триватиме якомога довше. Союзники готові надавати довгострокову підтримку Україні», - сказав Шольц.

Він додав, що Німеччина не має літаків F-16 і зосереджена в основному на наданні Україні ППО, бронетехніки та важкої артилерії. Отже, наразі не йдеться про те, щоби ФРН проводила навчання українських пілотів.

Канцлер назвав пріоритетом те, що партнери підтримують Україну в її захисті. Німеччина зараз є другою серед держав, які надають Україні фінансову, гуманітарну допомогу, а також передає зброю. Політик згадав нещодавно оголошений пакет вартістю 2,7 мільярда євро поставок, розрахований на цей і наступний рік.

Коментуючи погрози з боку Москви через літаки, Шольц зазначив, що вони лунали й раніше.

«Важливо те, що ми діємо лише узгоджено один з одним, немає «національних» ініціатив, і ми дбаємо, щоби не дійшло до ескалації, яка призведе до війни між Росією та НАТО», - сказав німецький канцлер.

Глава німецького уряду повторив вимогу до Росії: припинити війну і вивести війська. Усіх інших він закликав не забувати про те, що Росія силою зброї намагається інкорпорувати значну частину України. Кремль не повинен досягти успіху в таких своїх планах, адже це порушує міжнародний мирний порядок і ставить під загрозу мир і безпеку у світі, підкреслив політик.

Відповідаючи на запитання щодо майбутнього членства України в НАТО, Шольц згадав саміт Альянсу 2008 року в Бухаресті, де було сформулювано довгострокову перспективу.

«Всім зрозуміло, що в осяжному майбутньому цього (набуття Україною членства – ред.) не станеться. Ще й тому, що в критеріях НАТО є ціли низька умов, які Україна наразі не може виконати», - заявив канцлер.

Водночас він зазначив, що на майбутнє доведеться говорити про гарантії безпеки. Ці гарантії включають питання, наскільки сильно партнери озброюватимуть Україну в майбутньому. Після війни Україна буде оснащена зброєю західного виробництва, зауважив політик.

Шольц сказав, що обговорювати гарантії безпеки доведеться згодом. Але, вважає він, до цього ще далеко.

Читайте також: Тренування українських пілотів на літаках F-16 вже почалося - Боррель

Нагадаємо, Україна розраховує, що на саміті НАТО в Вільнюсі отримає чіткий сигнал щодо перспектив членства в Альянсі. Те, що цього не може відбутися, допоки в країні триває війна, каже переважна більшість політиків і експертів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-