Нацполіція створила вісім спецгруп із документування сексуальних злочинів росіян в Україні

Нацполіція створила вісім спецгруп із документування сексуальних злочинів росіян в Україні

Укрінформ
Національна поліція України (НПУ) створила на деокупованих територіях восьми областей вісім спеціальних груп поліції для виявлення та фіксації статевих злочинів росіян в Україні.

Про це під час конференції “#U4J: Respect. Support. Justice” заявив в.о. керівника НПУ Іван Вигівський, передає кореспондент Укрінформу.

“З метою виявлення і фіксації статевих злочинів (рф — ред.) на деокупованих територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Донецької, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей нами було створено 8 спеціалізованих мобільних поліцейських груп, які якраз займалися тим, що опитували потерпілих”, - зазначив Вигівський.

На його думку, у цьому питанні дуже важливо правильно підійти до документування цих злочинів та правильно налагодити психологічний контакт із потерпілими.

Окремо т.в.о. глави НПУ поінформував, що Офіс генпрокурора торік розробив відповідну пам'ятку щодо особливостей проведення слідчих дій (у цих випадках — ред.), де детально розписано весь алгоритм.

Читайте також: Поліція знайшла 27 фільтраційних таборів та в’язниць рф на окупованих територіях

Він зазначив, що сексуальне насильство під час війни - це злочин без строку давності, і що часто ці злочини залишаються латентними.

“Позиція держави у особі правоохоронних органів - неважливо, скільки минуло часу з моменту скоєння злочину - ми маємо всі разом забезпечити захист постраждалим, всім надати допомогу і обов'язково зафіксувати всі злочини ворога, щоб забезпечити невідворотність покарання (причетним до цього особам — ред.)”, - уточнив в.о. керівника Нацполіції.

За його словами, потерплі справді можуть мовчати роками, але вони мають бути готові до того, щоб документувати ці злочини і в майбутньому і притягнути всіх винних до відповідальності.

Він подякував усім ГО та міжнародним партнерам, які постійно долучаються до процесу навчання поліцейських і до тонкощів документування цих злочинів.

Водночас Нацполіція відкрила 70 кримінальних проваджень щодо сексуальних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні, зокрема 13 стосуються насильства щодо дітей.

Читайте також: Депортацію українських дітей Росія почала з 2015 року в окупованому Криму - Лубінець

“Від часу повномасштабного вторгнення РФ слідчі Нацполіції розпочали 70 кримінальних проваджень (щодо сексуальних злочинів російської армії — ред.), де у нас щонайменше 79 постраждалих. Це жінки, чоловіки і навіть діти. Найстаршій особі, жінці, 82 роки - у Херсонській області військові РФ вчинили насильство щодо неї”, - сказав Вигівський.

За його словами, за фактами скоєння сексуального насильства військовими РФ щодо дітей розпочато 13 проваджень. Наймолодшій жертві 4 роки. Цей злочин зафіксовано на Київщині, він був скоєний "фактично у присутності батьків" .

Водночас він звернув увагу, що законодавством України сексуальне насильство в умовах війни визначено злочином проти миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку та кваліфікується за статтею 438 ККУ. "Таким чином, воно не відноситься до приватного обвинувачення, тож ми можемо у будь-який спосіб виявляти ці злочини”, - наголосив очільник НПУ.

За його словами, працівники поліції дуже часто дізнаються інформацію про це сексуальне насильство від свідків, зі ЗМІ; жертви про це заявляють рідше.

Читайте також: МЗС про депортацію дітей: Звіт ОБСЄ може бути використаний для притягнення росії до відповідальності

Своєю чергою заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко повідомила, що МВС завершує розробку навчального онлайн-модуля для працівників поліції щодо сексуального насильства, і його пройдуть усі правоохоронці, які є "лінією першого контакту". За її словами, такі працівники поліції, які працюють на деокупованих територіях, мають розуміти, як правильно поводитися з постраждалим населенням.

“Керівники теж мають розуміти, що це за підхід, як його потрібно застосовувати і орієнтувати свій особовий склад на те, щоб саме такий підхід застосовувався у роботі”, - сказала посадовець.

Крім того, на місцевому рівні мають проводитися відповідні інформаційні кампанії, які мають бути таргетованими.

Водночас, на її думку, є кілька аспектів, на які слід орієнтуватися.

“Перше — це створення дієвих механізмів, які допоможуть постраждалим звертатися по допомогу і повідомляти про ці випадки безпечно. Друге — це невідворотність покарання для кривдника і вдосконалення нашого законодавчого регулювання документування і розслідування загалом воєнних злочинів і сексуального насильства (зокрема — ред.)”, - поінформувала вона.

Заступниця міністра також зазначила, що МВС формує і напрацьовує політики і практики для того, щоб ефективно фіксувати, реагувати, розслідувати ці злочини.

Як повідомлялося, 6 вересня 2022 року в Офісі Генпрокурора створили Управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані із сексуальним насильством, яке очолює Ірина Діденко.

Читайте також: Злочини РФ в Україні: поліція відкрила понад 78 тисяч справ

Нові підходи до розслідування злочинів сексуального насильства російських військових передбачають повну конфіденційність для постраждалих, а також пакет сервісу, куди входить психологічна, юридична і матеріальна допомога.

Станом на березень правоохоронці розслідують 171 випадок сексуального насильства з боку російських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-