МЗС про депортацію дітей: Звіт ОБСЄ може бути використаний для притягнення росії до відповідальності

МЗС про депортацію дітей: Звіт ОБСЄ може бути використаний для притягнення росії до відповідальності

Укрінформ
Висновки звіту ОБСЄ про примусове переміщення та/або депортацію українських дітей до рф можуть бути використані в межах національних та міжнародних механізмів притягнення до відповідальності замовників і виконавців зафіксованих воєнних злочинів.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ Українищодо «Звіту про порушення та зловживання міжнародним гуманітарним правом і міжнародним правом у сфері прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності, пов’язані з примусовим переміщенням та/або депортацією українських дітей до рф», повідомляє Укрінформ.

Зовнішньополітичне відомство України зауважило, що підготовлена незалежною місією експертів московського механізму ОБСЄ доповідь є першим окремим міжнародним звітом, присвяченим проблематиці незаконного переміщення росією українських дітей. При цьому росія відмовилась співпрацювати з місією.

Серед ключових висновків звіту МЗС виділило такі: переміщення дітей росією може кваліфікуватися як злочин проти людяності «депортація або примусове переміщення населення»; евакуація без згоди є порушенням міжнародного гуманітарного права; депортовані діти зазнають впливу проросійської інформаційної кампанії; зміна громадянства українських дітей та їх незаконне всиновлення є порушенням IV Женевської конвенції; рф створює перешкоди для сімей, які прагнуть їх повернути.

Читайте також: Депортація українських дітей може вважатися воєнним злочином - Місія ОБСЄ

За інформацією МЗС, у звіті також зафіксовано численні та повторювані порушення інтересів та прав дітей, передбачених Конвенцією ООН про права дитини, а сукупні наслідки численних порушень викликають серйозні занепокоєння щодо порушення права переміщених українських дітей не зазнавати катувань і жорстокого поводження та інших нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання.

«Україна наголошує, що примусове переміщення або депортація українських дітей до рф може становити геноцид згідно із статтею ІІ Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього від 1948 року. Висновки звіту можуть бути використані у рамках національних та міжнародних механізмів притягнення до відповідальності замовників і виконавців зафіксованих у звіті злочинів», - заявили в МЗС.

Читайте також: Лубінець: Є кілька десятків фактів вилучення українських дітей з сімей біженців

Як повідомлялося, у березні 2023 року 45 держав-учасниць ОБСЄ активували "московський механізм" для розслідування депортації росією українських дітей.

Результатом роботи місії є доповідь з рекомендаціями, яка сприятиме притягненню винних до відповідальності у національних і міжнародних судах чи трибуналах.

Цей механізм названо "московським", оскільки він був затверджений на Конференції з людського виміру ОБСЄ, що проходила 1991 року в москві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-