Столтенберг спростував заяви про контрнаступ як «останній шанс» для України

Столтенберг спростував заяви про контрнаступ як «останній шанс» для України

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг спростував спекуляції російських пропагандистів та деяких західних видань, що майбутній контрнаступ проти російських загарбників може стати для України «останнім шансом».

Як повідомляє Укрінформ, відповідну заяву очільник НАТО зробив сьогодні в інтерв’ю для телеканалу «Дождь», що продовжує діяльність за межами росії.

Відповідаючи на запитання, чи буде НАТО продовжувати підтримувати Україну, якщо майбутній наступ виявиться не таким успішним, як очікується, генсек НАТО дав однозначно позитивну відповідь.

«Так, безумовно. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну. Ми абсолютно чітко говорили про це багато разів. Ми маємо групу з координації підтримки України, яка збирається у форматі “Рамштайн”. Ця підтримка буде продовжуватися стільки, скільки це буде необхідним. Коли у липні країни НАТО зберуться на саміт у Вільнюсі, я розраховую, що всі вони підтвердять, що продовжать підтримувати Україну», - зазначив Столтенберг.

Крім того, він висловив упевненість, що під час саміту у Вільнюсі будуть оголошені рішення про поставки в Україну «нових видів озброєння», оскільки союзники усвідомлюють важливість боротьби, яку веде Україна проти російських загарбників.

Читайте також: Столтенберг розповів, чого Україні очікувати від липневого саміту НАТО

«Якщо президент Путін переможе, це могла би бути трагедія для України. Але це могла б бути також трагедія для всіх нас, тому що тоді всі авторитарні лідери, у тому числі Путін, побачать, що можна використовувати силу та порушувати міжнародне право, щоб досягати своїх цілей. Не будемо забувати, що це агресивна війна, яку свідомо розв’язав сам Путін. На Росію ніхто не нападав. Україна не представляла жодної загрози для Росії. Але у президента Путіна є така уява, що він має право контролювати сусідні країни. І Росія платить за це дуже високу ціну», - додав Столтенберг.

Він висловив переконання, що Путін припустився великої стратегічної помилки, коли розпочав своє вторгнення в Україну. Українцям вдалося звільнити частину своїх територій навколо Києва, Харкова та на півдні, у Херсонській області. Як події розгортатимуться далі – вирішуватиме сама Україна, сказав генсек.

«Всі оперативні рішення ухвалюватимуть самі українці. Ми лише підтримуємо Україну в процесі звільнення її територій. Як це буде відбуватися – один великий наступ або кілька окремих наступів, - це вирішуватимуть не країни НАТО, а самі українці. Ми, зі свого боку, будемо надавати необхідну підтримку стільки, скільки це буде необхідним. До речі, це була друга стратегічна помилка президента Путіна. Він розраховував розколоти єдність НАТО та думав, що нам не вистачить рішучості підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним. Він помилився», - сказав генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Зеленський про міжнародну допомогу під час війни: Були моменти, коли нас підводили

Як повідомлялося, у липні 2023 року у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, під час якого Україна розраховує отримати більш чітку позицію союзників щодо майбутнього членства країни в НАТО та почути певні гарантії безпеки на час, поки цей намір щодо членства в НАТО не стане реальністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-