Рішення Росії напасти на Україну перевернуло світ з ніг на голову - президентка Угорщини

Рішення Росії напасти на Україну перевернуло світ з ніг на голову - президентка Угорщини

Укрінформ
Президентка Угорщини Каталін Новак засудила "божевільне рішення Росії напасти на Україну" та наголосила на необхідності покарання усіх причетних до воєнних злочинів в Україні. 

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Новак заявила у виступі на саміті Ради Європи у Рейк’явіку.

"На європейському континенті йде жорстока війна, мирний спосіб нашого життя перебуває під атакою. Божевільне рішення Росії напасти на Україну, безпосереднього сусіда Угорщини, перевернуло наш світ з ніг на голову. Тому ми повинні зайняти єдину і тверду позицію: збройна атака і агресія проти суверенної держави є неприйнятними. Воєнні злочини мають бути розслідувані, воєнні злочинці повинні постати перед судом", - сказала вона.

Президентка Угорщина наголосила на необхідності досягнення "справедливого миру" –"коли будуть дотримані всі умови справедливого миру, не лише припинення вогню, а й справжній довготривалий мир, який супроводжуватиметься примиренням".

Читайте також: Угорщина збільшила термін транзиту українських товарів

Як повідомляв Укрінформ, на саміті Ради Європи у Рейк’явіку 43 країни і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією РФ.

Реєстр збитків створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи. Реєстр є юридичною особою відповідно до національного законодавства Королівства Нідерландів і України та розташований фізично в Нідерландах.

Він отримує та обробляє інформацію про вимоги по відшкодуванню збитків та докази, є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, який буде створено окремим міжнародним договором у співпраці з Україною. Далі буде створено Комісію з розгляду претензій та Компенсаційний фонд.

Будь-яка держава-член або спостерігач Ради Європи та Європейського Союзу, а також будь-яка інша держава, яка проголосувала за резолюцію ГА ООН від 14 листопада 2022 р. може приєднатися до Реєстру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-