ЄС від лютого передав Україні понад тисячу ракет – Боррель

ЄС від лютого передав Україні понад тисячу ракет – Боррель

Укрінформ
Євросоюз починаючи з лютого вже передав Україні понад тисячу ракет і має продовжувати підтримку, аби допомогти Києву підготуватися до контрнаступу.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час дискусії в межах Європейського саміту з безпеки й оборони заявив, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми надаємо Україні боєприпаси... З 9 лютого, коли ми затвердили три треки з постачання боєприпасів, ми передали Україні понад 1000 ракет. Я знаю, що цього недостатньо. Ми маємо поставити більше. Президент Зеленський сказав, що він має затримати початок контрнаступу. Очевидно, вони потребують більшої підготовки, більше зброї, сконцентрувати більше спроможностей. Саме ми маємо надати їм все це», - наголосив Боррель.

Читайте також: Ракета Storm Shadow для України: у чому суттєвий прорив

Він нагадав, що від початку повномасштабної війни ЄС надав Україні близько 400 тисяч артилерійських боєприпасів, але зараз потреба у них різко зростає. ЄС визначив за мету поставити Україні 1 мільйонів снарядів калібру 155 мм протягом наступних 12 місяців. Ці поставки мають бути здійснені негайно.

За словами Борреля, станом на сьогодні розмір військової допомоги, наданої Євросоюзом Україні, наближається до 6 мільярдів євро. Якщо враховувати спільний внесок від ЄС та країн-членів, від початку війни Україна отримала від ЄС допомогу та військове обладнання на суму близько 16 мільярдів євро.

«Це значна сума, але це ще не кінець. Я ... хотів би, щоб війна швидко завершилася. Але подивіться, що відбувається: росія продовжує систематичні бомбардування мирного населення, хоча її армія вже зазнала поразки. Вони намагалися взяти Київ протягом кількох тижнів, зазнали невдачі та були відкинуті назад. Вони були неспроможні захопити Бахмут. Це кривава війна, але росія її вже програла. Україна ще не виграла, але росія вже зазнала очевидної військової поразки», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Міністр оборони Британії підтвердив передачу Україні ракет Storm Shadow

Він зауважив, що російська агресія проти України примусила підвищити увагу країн ЄС до оборони й безпеки. Протягом наступних трьох років країни-члени ЄС мають намір інвестувати близько 70 мільярдів євро у збільшення своїх оборонних спроможностей.

«Зрозуміло, що ми всі хотіли б бачити масло замість гармат. Але інколи, якщо у вас немає гармат, у вас не буде й масла», - додав Боррель.

Як повідомлялося, 20 березня Європейська рада ухвалила рішення щодо прискорення поставок боєприпасів для України та про нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості. Це рішення передбачає, що країни ЄС поставлять Україні 1 мільйон артилерійських боєприпасів, у тому числі снарядів калібру 155 мм, протягом наступних 12 місяців.

5 травня Рада ЄС остаточно схвалила виділення 1 млрд євро в межах Європейського фонду миру на закупівлю боєприпасів і ракет для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-