Українці у Відні відзначили День пам’яті та примирення

Українці у Відні відзначили День пам’яті та примирення

Фото
Укрінформ
Українська громада спільно з мешканцями Відня спільно провела 8 травня захід до Дня пам’яті та примирення з метою привернути якнайширшу увагу до війни, яку рф розв’язала проти України.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Захід, головним організатором якого виступила українська спілка "Mrija", відбувся на площі Шварценбергплатц, де стоїть пам’ятник воїнам-визволителям Австрії від нацизму, позаду якого - велика стіна у кольорах українського прапора. За словами очільника "Mrija" Андрія Каріотті, основний посил події – "війна, яка колись закінчилися, повторюється знову" і гасло ""Ніколи знову!" вже більше не працює".

Зранку дипломати Посольства України в Республіці Австрія та Постійного представництва нашої держави при міжнародних організаціях у Відні разом з колегами з інших країн вшанували на Шварценбергплатц пам'ять українців, які віддали життя за перемогу над націонал-соціалізмом.

Після обіду на площі було встановлено артвиставки про війну рф проти України, у т.ч. "Нескорений Херсон". Також було виставлено так званий "Лабіринт миру", де показано жахи російської війни.

У Відні українці спільно з австрійцями відзначили День пам’яті та примирення / Фото: Василь Короткий, Укрінформ

"Для мене як для австрійця дуже важливо, щоб ми пам’ятали, що у Другій світовій війні загинули близько 8 мільйонів українців і що 2-й та 3-й Українські фронти 13 квітня 1945 визволили Відень від націонал-соціалізму. Тому війна в Україні зачіпає і мене особисто. Важливим є те, щоб австрійське суспільство не забувало про цю війну в Європі. І це – не лише війна проти українців та їхньої ідентичності, а й війна проти європейських цінностей", - зазначив у коментарі Укрінформу професор математики Віденського університету Міхаель Айхмайєр, який став співорганізатором заходу.

У ході акції "Gedenken statt Feiern“ ("Вшанування пам’яті замість святкування") зі встановленої на площі сцени з промовами виступили посол України в Австрії Василь Химинець та українські активісти, австрійські депутати та представники міської влади, інтелектуали та науковці. Також присутні мали змогу послухати виступи українських музикантів і співаків.

"Сьогодні ми вшановуємо пам'ять українців та всіх жертв Другої світової війни, яка принесла величезні страждання людям у Європі. Ми, українці, знаємо ціну цієї війни – адже вісім мільйонів українців стали її жертвами, кожен п’ятий не повернувся додому. І тому для нас важливо пам’ятати, що війна – це зло. Але це зло ми відбиваємо з 2014 року у себе в Україні, захищаючи також і Європу загалом. І ми будемо й надалі боротися за наше вільне майбутнє, у співпраці з нашими партнерами. Я переконаний, що незабаром ми відзначатимемо ще один День перемоги. І це буде наша українська перемога, яку ми святкуватимемо разом з нашими друзями та партнерами", - зазначив у своєму виступі український посол.

Читайте також: У Берліні відбулася хода пам'яті українців - жертв Другої світової

На завершення заходу ввечері на встановленому на площі екрані відбувся показ стрічки "Будинок зі скалок" – створеного за підтримки Держкіно документального фільму про те, як виживає дитячий будинок в Україні під час війни.

Як повідомляв Укрінформ, 8 травня, у День памʼяті та примирення, українці вшановують тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом та переміг його, а також усіх жертв тієї війни.

Другий рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах повномасштабного вторгнення росії - найбільшої війни в Європі з часів Другої світової.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-