У Берліні відбулася хода пам'яті українців - жертв Другої світової

У Берліні відбулася хода пам'яті українців - жертв Другої світової

Фото, відео
Укрінформ
Сотні українців Берліна пройшли 8 травня ходою по місцях, де під час Другої світової війни працювали остарбайтери, вивезені нацистами з України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Тиху ходу, сповнену суму та спогадів, до якої долучилися посол України у ФРН Олексій Макеєв і дипломати, організували українські молодіжні об’єднання, зокрема «Віче Берлін», та Альянс українських організацій.

Учасники акції, серед яких були не лише українці, підтримали ідею не приходити у річницю завершення війни до радянських меморіалів, які в умовах російської агресії є болісним символом гноблення, диктатури та страждань.

Організатори зауважили, що в німецькому суспільстві досі залишається «особливе відчуття провини перед росіянами - жертвами нацистів». При цьому під час Другої світової було окуповано лише 5% території росії, тоді як Україна повністю зазнала окупації. Проте перед Україною досі не визнано провину за злочини нацизму.

У Берліні відбулася акція пам'яті українців - жертв Другої світової / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

«Україна досі відсутня на історичній мапі Берліна, вона залишається у тіні німецької культури пам’яті. Культура пам’яті, на жаль, дуже часто пишеться не вільними країнами, а диктаторськими режимами. Завданням сьогоднішньої молоді є домогтися, щоб історія була прочитана правильно», - зазначили організатори акції. Активісти закликали владу Берліна позначити на мапі міста місця, пов’язані з українськими жертвами.

Своєю чергою Олексій Макеєв погодився, що німцям ще належить дійти визнання своєї історичної відповідальності. Він зауважив, що росія, розв’язавши війну проти України, перекреслила гасло німців, яке вони просували десятиліттями: «Ніколи більше».

Читайте також: Посольство України у ФРН запроваджує новий формат Дня пам’яті та примирення

У ході акції її учасники навколішки вшанували пам’ять загиблих і закатованих хвилиною мовчання.

Нагадаємо, українські активісти за підтримки дипломатів домоглися, аби суд скасував рішення поліції заборонити використання українських прапорів і символіки на 8 і 9 травня. Задовольнити відповідну апеляцію росіян суд відмовився.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-