Австрія через Фонд миру ЄС підтримує закупівлі захисного обладнання для України - Шалленберг

Австрія через Фонд миру ЄС підтримує закупівлі захисного обладнання для України - Шалленберг

Укрінформ
Австрія через свій нейтралітет не може підтримувати фінансування летальної зброї та боєприпасів для України через Європейський фонд миру, однак надає підтримку у придбанні захисного обладнання, наметів та медичних засобів.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг.

"Через свій конституційний нейтралітет Австрія не може надавати підтримку в фінансуванні летальної зброї та боєприпасів. Натомість ми надаємо більш суттєву підтримку в цивільному та гуманітарному секторах, наприклад, для придбання захисного обладнання, наметів та медичних засобів", - прокоментував Шалленберг участь Австрії в Європейському фонді миру, через який ЄС фінансує також постачання нелетальних озброєнь в Україну.

Міністр додав, що Австрія погодилася на поступове солідне збільшення Європейського фонду миру.

"Наразі внесок Австрії до Європейського фонду миру становить майже 100 млн євро", - повідомив він.

Читайте також: Президент Австрії запевнив у підтримці членства України в ЄС

Більш детально читайте в інтерв’ю Александера Шалленберга за посиланням.

Як повідомлялося, Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року і призначений для фінансування всіх дій у межах Спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС, що стосуються військових або оборонних сфер. Головним завданням Фонду є запобігання конфліктам, збереження миру, зміцнення міжнародних безпеки й стабільності.

Країни-члени встановили максимальний обсяг фінансування в межах ЄФМ в обсязі €5 мільярдів на період 2021-2027 років, але через російську агресію проти України довелося внести корективи. З лютого 2022 року ЄС виділив для України 3,6 мільярда євро для закупівлі зброї та військового обладнання, необхідного для самооборони від російського вторгнення.

Нещодавно ЄС оголосив про намір витратити додатково 1 мільярд євро з ЄФМ для термінової поставки в Україну артилерійських боєприпасів і ще 1 мільярд євро - для виробництва боєприпасів на оборонних підприємствах Європи з метою поповнення арсеналів у країнах ЄС і продовження поставок снарядів Україні.

Читайте також: Австрія підтвердила, що заарештує путіна, якщо він наважиться приїхати в країну

Кошти ЄФМ також спрямовуються на фінансування Європейської допоміжної військової місії ЄС для України (EUMAM-Ukraine), в межах якої до кінця 2023 року пройдуть тренування 30 тисяч українських військовослужбовців.

У березні Європейська рада вирішила збільшити фінансову стелю Європейського фонду миру, який призначений для фінансування проєктів та програм у межах Спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС, до €7,98 мільярда на період до 2027 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-