Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Виграти війну без плану неможливо

Виграти війну без плану неможливо

Блоги
Укрінформ
Успішний контрнаступ ЗСУ – лиш початок тектонічних перетворень рф, «розвалу росії»

За останні 10 років я був співавтором ряду системоутворюючих документів.

1. Доктрина інформаційної безпеки України, яка була багато в чому переписана у нову Стратегію інформаційної безпеки України. В останні 12 місяців з'явився цикл публікацій на Детектор медіа присвячених змінам у доктрину комунікацій, які потрібно обговорювати і реалізовувати вже зараз.

2. Біла книга протидії дезінформації, створена за керівництва Інституту інформаційної безпеки. Вона включає системний 360-degrees підхід до розуміння феномену дезінформації та з державними активностями в його контексті.

3. Нещодавно, в рамках проєкту Інституту постінформаційного суспільства було презентовано white paper по розвитку системи практик OSINT в державному і громадському секторі України.

Всі ці документи спрямовані на економію витрат українських ресурсів, в умовах необхідності досягнення максимальних результатів. Вони присвячені бажанню не відволікатися на фігню, щоб усвідомлено йти до обраної мети.

Упродовж останніх місяців я постійно, в різних інституціях і спільнотах стикаюся з нерозумінням кінцевої мети. Особливо у війні. Тільки з нового року топ-посадовці України почали інтенсивно говорити про "розвал росії", в той час як експертна спільнота та її спікери Валерій Пекар чи Ярослав Грицак уже пішли набагато далі у формулюванні задачі та її правильного описання.

А головне – у розумінні того, як комунікувати цю задачу партнерам, від яких ми на даний момент залежимо. І яким повинні пояснити, що вони також залежать від нас.

Пріоритетом на даний момент є формування exit strategy з війни, в якій успішний контрнаступ ЗСУ та вихід на кордони 1991 року є тільки проміжними етапами, які можуть відбутися у невизначеному місці цієї стратегії (можливо на початку, а можливо – у кінці, тобто через десятки років).

Проміжний екзамен по exit strategy відбудеться вже 11-12 липня 2023 року, у Вільнюсі, на саміті НАТО.

Я зараз тестую різні частини та різні ідеї exit strategy і поки що результати дуже невтішні. Але – найбільше гнітить те, що ні в публічному просторі, ні в середовищі сектору безпеки й оборони такої дискусії немає взагалі.

На підході травень-місяць, про який генерал Буданов говорив як точку згортання гарячої фази протистояння.

Проблема в тому, що успішний контрнаступ – це не кінець!

Це початок, слідом за яким починаються тектонічні перетворення, які в інтерв'ю Буданова ABC News були перекладені як "сейсмічні"...

Але, для "дорожньої карти" тектонічних перетворень потрібна згода західних еліт. А її – немає. А якщо немає згоди на перетворення, то немає сенсу запускати контрнаступ, бо контрнаступ – це тільки початок.

Порядок має бути наступний:

1. Модель міжнародної архітектури безпеки, якою передбачене зникнення путінсько-терористичної вертикалі влади в рф, як джерела дестабілізації та загроз.

2. Переконання Заходу в тому, що є тільки один шлях відновити архітектуру безпеки, і ним є перемога України на полі бою та тектонічні перетворення в рф.

3. "Продавання" Заходу "дорожньої карти" цих перетворень.

4. Отримання апруву на "дорожню карту" та врахування в ній позицій по Китаю, ядерній зброї, вуглеводням для Західної Європи та необхідності виходу зі світової фінансової кризи.

5. Отримання максимально можливого обсягу озброєнь – і аж тоді контрнаступ.

6. Супроводження пост-воєнних тектонічних перетворень.

7. Структурування нової реальності.

Часом буває дуже важко, що про це немає з ким поговорити…

Дмитро  Золотухін
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-