Україні потрібна підтримка для досягнення зламу на полі бою цьогоріч - Резніков

Україні потрібна підтримка для досягнення зламу на полі бою цьогоріч - Резніков

Укрінформ
Міністр оборони Олексій Резніков заявляє, що досягти зламу на полі бою слід у 2023 році, для цього Україні потрібна швидка підтримка у достатньому обсязі.

Як передає Укрінформ, про це Резніков повідомив у Фейсбуці.

“Під час насиченого візиту до Бухареста взяв участь у роботі Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської платформи. Цей майданчик став важливим елементом консолідації зусиль на підтримку України. Скористався нагодою особисто подякувати румунським партнерам, які з перших днів повномасштабного вторгнення надають Україні всебічну підтримку як добрі сусіди і справжні друзі”, – написав він.

Резніков у своєму виступі на конференції зробив акцент на п’яти рамкових тезах, які, на його погляд, мають бути в основі комплексу рішень щодо забезпечення миру, безпеки, добробуту та розвитку у Чорноморському регіоні.

За його словами, вільний світ має змінити парадигму своїх дій у контексті відсічі агресіям. Повільні дії постфактум не працюють. “Не провокувати” – не працює, зазначив міністр. 

Він наголосив, що росіянам не потрібні провокації, щоб розв’язати війну, це вже неодноразово доведено.

Читайте також: Для безпеки регіону необхідна деокупація Криму, і це буде зроблено - Резніков

“Вільний світ має володіти стратегічною ініціативою і бути готовим діяти швидко та превентивно. Це важлива зміна у свідомості, далеко не усі психологічно готові. Без цієї готовності не з’явиться політична воля і правильні рішення. Але саме такий підхід буде найкращим витверезуючим чинником для будь-якого агресора”, – заявив Резніков.

Також на його думку, потрібна система гарантій-запобіжників, які зведуть до мінімуму бажання вирішувати щось силою. 

“У контексті Чорноморського регіону все очевидно – не існує альтернативи НАТО. Не існує альтернативи Україні в НАТО. Ми довели свою спроможність посилити Альянс і зробили формальні кроки – подали заявку на вступ. Відсутність руху тільки продовжить невизначеність і ризики”, – підкреслив очільник Міноборони.

За словами Резнікова, будь-які моделі чи розмови про безпеку в регіоні, які не передбачають звільнення Криму від росіян – це ілюзії, з якими треба прощатися. "Тому в контексті Криму має бути тільки один ракурс - як звільняти? Це спільний інтерес. На цьому мають бути сконцентровані спільні зусилля", - зауважив міністр.

Він акцентував, що на порядку денному має постати питання трансформації росії, а теза деяких партнерів про те, що москва має бути залучена до усіх важливих справ регіону, розбивається реальністю. "Адже з чинним терористичним режимом, який живиться імперськими фантомними болями, якісь домовленості неможливі в принципі", - переконаний міністр оборони.

Читайте також: Україна сконцентрована на підготовці контрнаступу - Шмигаль

За його словами, росія має стати демократичною федерацією, пройти через денацифікацію, видати злочинців, компенсувати шкоду. "Має бути спільна позиція, у тому числі – зафіксована через систему потужних санкцій, що без трансформації у справжню демократичну федерацію росія не зможе відновити стосунки з цивілізованим світом", - вважає Резніков.

“І насамкінець. Час. Правильні ліки, застосовані невчасно, з запізненням, можуть не спрацювати. Затягування чи “заморожування” війни суперечить інтересам регіону. Регіон втратить динаміку, поки інші розвиватимуться. Тому спільний інтерес – досягти зламу на полі бою у 2023 році. Для цього Україні потрібна швидка підтримка у достатньому обсязі”, - заявив Резніков.

Він додав, що для розвитку цих позицій є ціла низка дуже конкретних кроків, які Україна зараз обговорює з партнерами і готує до втілення або вже втілює. 

За словами Резнікова, Чорне та Азовське моря будуть простором миру, а Крим повернеться додому.

Як повідомляв Укрінформ, команда Міністерства оборони України напередодні зустрічі у Рамштайні за 10 днів відвідала чотири країни для проведення переговорів щодо постачання Україні зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-