Чорне море, як і Балтійське, має стати морем НАТО - Дмитро Кулеба

Чорне море, як і Балтійське, має стати морем НАТО - Дмитро Кулеба

Укрінформ
Чорне море потрібно зробити тим, чим стало Балтійське море – морем НАТО, та напрацювати всеохоплюючу систему безпеки для всіх країн регіону.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив на Чорноморській безпековій конференції в Бухаресті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Він зауважив, що у Заходу не було сталої чорноморської стратегії, тоді як росія завжди її мала – агресивну, реваншистську і варварську. Міністр також нагадав, що перша атака росії на територіальну цілісність України відбулася на острові Тузла між Чорним і Азовським морями.

Кулеба додав, що росія діяла, коли Захід сумнівався, «коли страх закрив двері НАТО для України і Грузії у 2008 році, росія швидко відповіла, атакувавши обох». Він зазначив: дехто з лідерів вирішив, що кращою стратегією було лишати маніяка щасливим, включно з полишенням його потенційних жертв беззахисними. На переконання глави МЗС, саміт НАТО у Вільнюсі є шансом виправити цю помилку минулого і зробити рішучі кроки на шляху до членства України в НАТО, аби двері не тільки були відчиненими, а й був чіткий план того, коли і як Україна в них увійде.

Читайте також: Чорне море має знову стати мирним - організатори конференції Кримської платформи

«Я бачу, що ми всі тепер розуміємо, що страх не стратегія. Настав час для напрацювання всеохоплюючої системи безпеки для всіх держав регіону, яких лякає маніяк на свободі. Настав час зробити Чорне море тим, чим стало Балтійське – морем НАТО. Ця війна довела, що безпека регіону неподільна – загроза для когось є загрозою для кожного», - підкреслив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Румунії у четвер розпочався другий (офіційний) день Першої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної кримської платформи, яка зібрала в Бухаресті представників понад 50 країн та організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-